Entoni Blinken Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je neophodno da se Izrael i Hamas izjasne o preostalim nerešenim pitanjima, uključujući i prisustvo izraelske vojske u Filadelfijskom koridoru, kako bi došlo do sklapanja sporazuma o primirju.

“Na osnovu onoga što sam video, postoji saglasnost oko 90 odsto stvari, ali postoji i nekoliko kritičnih pitanja koja su preostala“, rekao je Blinken u četvrtak novinarima na Haitiju.
Blinken je napomenuo da takođe postoje nerešena pitanja o načinu razmene palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca, prenosi Rojters.

“Očekujem da ćemo u narednim danima podeliti sa Izraelom, a oni (Katar i Egipat) će podeliti sa Hamasom naša razmišljanja o tome kako tačno da rešimo preostala nerešena pitanja“, rekao je Blinken, misleći na SAD i posrednike Katar i Egipat.

On je dodao da i dalje postoji šansa da dođe do normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije ukoliko se postigne primirje u palestinskoj enklavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik SAD Džozef Bajden je krajem maja izneo predlog o prekidu vatre u tri faze, ali od tada su se javile nesuglasice oko finalne verzije sporazuma o primirju i oslobađanju talaca u Gazi. Hamas je odbacio opciju izraelskog prisustva u Filadelfijskom koridoru, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistirao da Izrael neće napustiti to područje na granici Gaze i Egipta. Ove nedelje, Turska, pet arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, i Palestinska samouprava podržale su Egipat u odbacivanju zahteva Izraela da zadrži svoje trupe u spornom koridoru.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u proteklih 11 meseci ubijeno je više od 40.000 osoba, a raseljeno gotovo čitavo stanovništvo enklave od 2,3 miliona ljudi. To je rezultiralo krizom u snadbevanju hranom, nestašicom lekova i širenjem bolesti, uključujući dečju paralizu, i optužbe protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, što Tel Aviv negira.

BONUS VIDEO: Blinken: Imamo dva puta do kraja rata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare