Marin Le Pen
Marin Le Pen Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Francuzi glasaju u prvom krugu regionalnih izbora koji bi mogli da pokažu koliko liderka krajnje desnice MarineLe Pen napreduje i povećava popularnost, iako nije kandidatkinja.

Pročitajte još:

Na nedjeljnim izborima biće izabrani novi sazivi skupština za 13 regija i 96 departmana kontinentalne Francuske, a Le Penovom Nacionalnom savezu (RN) prognozira se pobda u jednoj regiji što bi predstavljalo veliku prekretnicu.

Le Pen nije kandidatkinja, ali žestoko vodi kampanju uoči predsedničkih izbora sledeće godine.

Ankete pokazuju da bi na kraju moglo doći do tesne trke između nje i predsednika Emanuela Makrona.

Analitičari smatraju da iako desničari vladaju u svega nekoliko gradova u Francuskoj, upravljati regijom s budžetom od milijardu evra i ovlašćenjima nad školama, transportom i ekonomskim razvojem pružaće legitimitet kakvom se nada Le Pen.

Regija u kojoj imaju najveće šanse je jugoistočna Provansa-Alpe-Azurna obala gde Nacionalni savez predvodi Tjeri Mariani, bivši ministar koji je napustio Republikance.

Drugi krug izbora održaće se  27. juna, osim ako stranke u prvom krugu ne osvoje više od 50 odsto glasova.

Istraživanje od prošle nedelje pokuje je da kandidati Nacionalnog saveza vode u 6 od 13 kontinentalnih regija u prvom krugu, što znači da bi rezultati u nedelju uveče mogli da sugreišu veliku pobedu.

Ipak, zbog taktičkog glasanja protiv Nacionalnog saveza, mogli bi na kraju da izgube sve glasove u drugom krugu, kao što se desilo 2015. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar