Foto: REUTERS/Joe Skipper//File Photo

SpaceX kompanija Ilona Maska uspešno je lansirala "Staršip" (Starship), najmoćniju raketu na svetu, postigavši time nešto što nikada ranije nije bilo ostvareno. Tokom ovog lansiranja, SpaceX je po prvi put pokušao i uspeo da bezbedno spusti svoj raketni bacač, nazvan "Super hevi" (Super Heavy).

Nakon lansiranja, nosač se vratio prema lansirnoj platformi gde su ga masivne metalne ruke precizno uhvatile. „Ovo je potpuno neverovatno!“, uzviknula je inženjerka SpaceX-a, Kejt Tajs, tokom prenosa uživo.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je misija povratka Super hevija završena uspešno, let Staršipa i dalje traje. Nakon razdvajanja, letelica je aktivirala sopstvene motore i sada se kreće kroz svemir.

Za oko sat vremena očekuje se njen povratak u Zemljinu atmosferu, što predstavlja još jedan ključni i rizičan trenutak ovog leta. Planirano je da Staršip izvede manevar sletanja iznad Indijskog okeana.

Ovo je peti test Staršipa, nakon što je u martu ove godine letelica ostvarila značajan uspeh, nadmašivši dva prethodna pokušaja koji su završili eksplozijama ubrzo nakon lansiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare