Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju (NIAC) preporučio je ovaj korak nakon izveštaja o ozbiljnom zgrušavanju krvi kod odraslih u Norveškoj koja je još u četvrtak zaustavila primenu te vakcine, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije

Vakcinaciju vakcinom AstraZeneka privremeno treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedelju zamjenik irskog šefa javnog zdravlja Ronan Glin.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ne postoji veza između vakcina i povećanog rizika od nastanka ugruška.

Ranije su Norveška, Danska i Island, kao i Bugarska i Rumunija, suspendovale upotrebu vakcine iz predostrožnosti, a Indija je najavila da će izvršiti dublju reviziju neželjenih efekata nakon vakcinacije sledeće nedelje.

Više od 110.000 doza vakcine AstraZeneke dato je građanima Irske, što je oko 20 odsto vakcina koje je ta zemlja dobila do danas.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili tu vakcinu britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabeleženi kod trideset ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar