Jelena Krajačić Bucić Foto: N1

Doktorka Jelena Krajačić-Bucić iz HALMED-a istakla je da u Hrvatskoj do sada nije prijavljen tromboembolijski slučaj, nego da se te prijave odnose na druge zemlje koje su koristile vakcinu AstraZeneke.

Pročitajte još:

“U Hrvatskoj nije prijavljen tromboembolijski slučaj, sve ove pojave su vezane za primenu vakcine AstraZeneke u drugim zemljama EU. S obzirom na to da je serija o kojoj se radi ima milon doza, za očekivati je da će se pojavljivati nuspojave prema onim nuspojavama koje su opisane u informacijama o leku. Stoga ove nuspojave, s obzirom na to da nisu uključene u informacije o leku, one se posebno trenutno razmatraju i ocenjuju pri Evropskoj agenciji za lekove. Za sada, preliminarni rezultati ne dovode do uzročno posledične veze sa primenom vakcina”, rekla je Krajačić-Bucić.

Više od 350 nuspojava

Istakla je da se vakcinisanje AstraZenekom u EU može nastaviti.

“Preporuka EMA-e je da se vakcina i dalje može primenjivati bez opasnosti od rizika razvoja takvih nuspojava.”

Krajačić-Bucić je otkrila i koje se nuspojave najčešće javljaju nakon vakcinisanja AstraZenekom.

Jelena Krajačić Bucić Foto: N1

“Do sada je zaprimljeno nešto više od 350 nuspojava koje su u 90 odsto slučajeva blage. Odnose se na glavobolju, drhtavicu, umor, bol u mišićima, zglobovima, povišenu temperaturu, a 10 odsto slučajeva su nešto malo veće nuspojave, njih trenutno proučavamo. Ono što se može potvrditi jeste da su te nuspojave u skladu sa opisanim nuspojavama u informacijama o leku, a slične su i nuspojavama koje se odnose na ostale vakcine koje su trenutno u primeni”, objasnila je Krajačić-Bucić.

U Hrvatskoj bez fatalnih ishoda

“Na lekaru koji daje vakcinu je da temeljnim analizama proceni rizik. S obzirom na to da se pojava tromboembolije nezavisno od vakcinisanja pojavljuje u populaciji u velikom broju slučajeva, lekar opšte prakse mora proceniti rizik. No, u ovom trenutku nije dokazana uzročno posledična veza, tako da je i dalje preporuka da se vakciniše tom vakcinom bez sigurnosnih problema”, istakla je Krajačić-Bucić.

Navela je i koje su to do sada prijavljene nuspojave nakon vakcinisanja.

“U odnosu na sve do sada primenjene vakcine protiv koronavirusa , oko 10 odsto se svrstava u teže nuspojave, a to podrazumeva prvenstveno alergijske reakcije koje se odnose na svrab i osip. Te reakcije se relativno brzo i bez terapije povlače. Što se tiče malo težih alergijskih reakcija, tu  možemo svrstati i anafilaktičke reakcije. Međutim, do sada je utvrđena samo jedna anafilaktička reakcija na vakcinu AstraZeneke i sada se ispituje detaljnije ta povezanost, a kod Fajzera se dokazala jedna anafilaktička reakcija”, rekla je Krajačić-Bucić.

BONUS VIDEO :

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)