Novi problemi sa AstraZenekom – nov udarac vakcinaciji u EU

Svet 12. mar. 202108:47
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno, File

Farmaceutska kompanija AstraZeneka je smanjila prognozu isporuke vakcina za Evropsku uniju u prvom tromesečju na oko 30 miliona doza, što je trećina ugovornih obaveza i pad od 25 odsto u odnosu na obećanja data prošlog meseca, prenosi agencija Hina.

Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan vakcinacije koji je već otežan odlaganjima u isporuci vakcina i sporim uvođenjem vakcinacije u neke države članice.

Pročitajte još:

Dokument podeljen sa zvaničnicima EU i datiran 10. marta, u koji je agencija Rojters imala uvid, pokazuje da firme sada očekuje isporuku 30,1 miliona doza do kraja marta, a novih 20 miliona u aprilu.

Šef AstraZeneke Paskal Sorio je 25. februara rekao Evropskom parlamentu da će firma pokušati da isporuči 40 miliona doza do kraja marta. Dokument pokazuje da je britansko-švedska firma već 24. februara procenila isporuku vakcina za EU na samo 34 miliona doza za razdoblje od januara do marta, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 miliona doza.

Portparol AstraZeneke u petak je odbio da komentariše Rojtersove navode. Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je firma očekivala u prvom tromesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premeštaju vakcina u globalnom lancu snabdevanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar