Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Italijanska agencija za lekove (AIFA) odlučila je danas da obustavi iz predostrožnosti davanje AstraZenekine vakcine iz kontigenta ABV2856, nakon smrti dva muškarca koji su primili dozu iz ove isporuke. U ovom kontingentu je bilo 249.600 doza, a AIFA je dodala da zasad nije utvrđena veza između vakcine i smrtnih slučajeva.

Tužilaštvo u Italiji je pokrenulo istragu povodom smrti Davida Vile (50), policajca koji je preminuo 12 dana nakon što je primio vakcinu AstraZeneke, prenela je ANSA.

Siciliju je zadesio još jedan smrtni slučaj posle primanja AstraZeneka vakcine – preminuo je Stefano Paterno (43), član italijanske mornarice.

Paterno je umro u utorak, pretpostavlja se, od srčanog udara, dok je Vila umro za vikend, 12 dana nakon vakcinacije, a veruje se da obojica nisu imali hronične bolesti, odnosno, da su bili potpuno zdravi.

Rojters se poziva na lokalne medije koji su preneli da se Vila osetio loše 24 sata posle vakcinacije, a doktori su utvrdili da ima tromb koji je kasnije izazvao moždani udar.

Sud na italijanskom ostrvu je otvorio istragu i o smrti Paterna.

Podsetimo, zbog pojave krvnih ugrušaka, vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka suspendovana je u šest evropskih zemalja.

Austrijska regulatorna agencija za lekove suspendovala je upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka, nakon što je kod četiri vakcinisana pacijenta utvrđeno opasno stanje zgrušavanja krvi.

I Danska je u četvrtak privremeno zaustavila upotrebu AstraZeneka vakcine na 14 dana zbog slučajeva krvnih ugrušaka među vakcinisanim osobama.

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakcine kompanije AstraZeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile, ali je dodala da ne postoji povećani rizik od stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja.

„Prema raspoloživim informacijama, broj tromboembolijskih događaja među vakcinisanim ljudima nije veći nego u celoj populaciji“, navodi se u saopštenju EMA koje je preneo britanski „Gardijan“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare