vakcina korona štitna žlezda
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Nakon što su se pojavile informacije o smrtnim slučajevima posle primanja AstraZenekine vakcine protiv koronavirusa, a brojne zemlje privremeno obustavile primenu ovog cepiva, Hrvati su počeli masovno da odustaju od vakcinisanja ovom vakcinom.

Pročitajte još:

Iako je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba , rekao da Hrvatska ne planira obustavu vakcina, kao i da u Hrvatsku nije ušla sporna serija cepiva, građani su izgleda izgubili poverenje u vakcinu koju su zajednički razvili AstraZeneka i Univerzitet Oksford.

Vesna Potočki-Rukavina, lekarka iz Zagreba rekla je Jutarnjem listu da je danas od 20 zakazanih pacijenata čak petoro odustalo. „Pozvali smo idućih pet pacijenata, ali ovo što se događa nije dobro. I kolege mi kažu da od 20 pacijenata odustane dvoje do petero“, rekla je ona.

Potočki-Rukavina je naglasila da je vakcina najvažnije oružje u borbi protiv pandemije i da bi građani trebalo da veruju struci. „Ako naše regulatorne institucije kažu da je cepivo efikasno i sigurno, onda je tako. U to moramo da verujemo“, rekla je ona.

I lekarka Vikica Krolo smatra da je od početka sve pogrešno postavljeno kada je u pitanju AstraZeneka.

„Priče o efikasnosti AstraZeneke u odnosu na Fajzer ili Modernu zbunile su građane koji nemaju dovoljno znanja na ovom području, tako da od početka pacijenti postavljaju pitanja. Nisam primetila da ih je nešto više odustalo nego što je to otkako je cepivo odobreno“, rekla je Krolo i pozvala građane da se vakcinišu.

Iz sveta i regiona čitajte:

Danska je odlučila na 14 dana prekine vakcinisanje svojih građana vakcinom ove britansko-švedske kompanije, zbog pojave krvnih ugrušaka kod nekih vakcinisanih ali i smrti jedne vakcinisane osobe. U ovom trenutku nije bilo moguće utvrditi postoji li veza između vakcine i krvnih ugrušaka, poručuju iz Kopenhagena.

Susedna Slovenija nastavlja sa primenom AstraZenekine vakcine, poručeno je sinoć iz LJubljane. Sumnje u vakcinu AstraZeneke pojavile su se nakon slučaja škole u Velenju gde je dve trećine zaposlenih posle vakcinacije imalo jaku reakciju i otišlo na bolovanje.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razume sumnju učitelja i nastavnika, ali da treba verovati medicinskoj struci i da nema nikakvog razloga da se kampanja vakcinacije zaustavi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare