Donald Tramp, Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

FBI je identifikovao dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "osobu umešanu" u atentat na bivšeg predsednika Donalda Trampa.

„FBI je identifikovao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji kao subjekta umešanog u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa 13. jula u Batleru u Pensilvaniji. Ovo ostaje aktivna i tekuća istraga, a svako ko ima informacije koje bi mogle da pomognu u istrazi se podstiče da pošalje fotografije ili video zapise“ saopštio je FBI, a prenosi CNN.

Okružni tužilac okruga Batler Ričar Goldinger rekao je ranije za Asošijejted pres (AP) da je napadač mrtav, kao i da je jedan učesnik skupa ubijen.

Američki mediji su preneli da je šest sati posle atentata Tramp snimljen kako izlazi iz aviona u Nju Džerziju. Polako je, kako navode, sišao niz stepenice svog aviona kojim je otišao u Pitsburg, a potom u Nju Džerzi.

Tramp je, izlazeći iz aviona, mahnuo okupljenima, a niz stepenice je sišao bez pomoći.

Pucnjava se dogodila u subotu popodne na skupu u Batleru, Pensilvanija. Napadač je ispalio više hitaca sa „izdignute pozicije“ van skupa pre nego što ga je ubila Tajna služba, dok su nezvanični izvori preneli da je napadač bio na krovu zgrade.

Pojedini posetioci skupa opisali su da su prvo mislili da su zvukovi bili vatromet, dok su drugi preneli da su videli ljude pogođene pucnjavom.

Portparol je rekao da je Tramp „dobro“, a Tajna služba je potvrdila da je bezbedan. Bivši predsednik je na društvenim medijima objavio da je pogođen metkom u „gornji deo desnog uveta“.

Predsednik Džo Bajden razgovarao je sa Trampom nakon pucnjave. Bajden je ranije rekao da je zahvalan što je Tramp bezbedan. Osudio je pucnjavu i pozvao na jedinstvo zemlje, rekavši: „Nema mesta u Americi za ovakav vid nasilja.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare