Emanuel Makron, Ukrajina, rat, vojska, EU, zastave, zastava
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/STEPHANIE LECOCQ/ROMAN PILIPEY/GENYA SAVILOV / AFP / Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da nije isključeno slanje evropskih kopnenih trupa u Ukrajinu. Napomenuo je da su sve opcije otvorene kako bi se sprečilo da Rusija dobije rat protiv Ukrajine iako još uvek "nema konsenzusa" oko odluke. Ovo je izazvalo burnu reakciju Kremlja, ali i Evrope, čiji lideri poručuju da neće biti slanja trupa u Ukrajinu.

Šta je rekao Makron

„Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila“, rekao je Makron na konferenciji za novinare.

On je dodao da će se Francuska pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

„Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbednost“, poručio je Makron.

On je dodao da će evropske zemlje uvesti dodatne sankcije onim zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe restriktivne mere koje su joj uvedene. Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini.

Burna reakcija Kremlja

Pojava NATO vojnika na teritoriji Ukrajine dovešće do direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom i eskalacije situacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Peskov je, odgovarajući na pitanje novinara kakav je rizik od eskalacije i direktnog sukoba sa NATO-om u slučaju pojave vojnika Alijanse na teritoriji Ukrajine, istakao da u tom slučaju ne treba govoriti o verovatnoći, već o neizbežnosti sukoba, prenosi Interfaks. Peskov je, osvrćući se na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali da „ništa ne treba isključiti“, rekao da diskusije zapadnih zemalja o mogućnosti slanja njihovih vojnika u Ukrajinu predstavljaju novi, veoma važan elemenat.

„Svi drugi elementi u govoru francuskog predsednika su već na ovaj ili onaj način iznošeni i mi smo ih već uzeli u obzir“, rekao je Peskov, dodajući da je Moskvi dobro poznat Makronov stav da „Rusiji treba naneti strateški poraz“.

Dodao je da je jedan broj zemalja koje su učestvovale na jučerašnjem skupu u Parizu o podršci Ukrajini ima „prilično trezvenu procenu potencijalne opasnosti takvog poteza i potencijalne opasnosti od direktnog uvlačenja u gorući sukob“.

Volodimir Zelenski i Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Šolc: Evropske zemlje i članice NATO-a neće slati trupe u Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

„Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine“, rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini.

Slanje kopnenih trupa u Ukrajinu odbacio je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

„To nije opcija za Saveznu Republiku Nemačku“, poručio je Pistorijus na konferenciji za medije.

Isto su poručili lideri Grčke, Španije, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Poljske, Češke, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

BONUS VIDEO Dve godine rata u Ukrajini, kraj se ne nazire

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar