Foto:EPA-EFE/NEIL HALL/EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ako princ Hari i Megan Markl prisustvuju krunisanju kralja Čarlsa, postoji šansa da će biti obučeni sasvim drugačije od ostatka kraljevske porodice.

Još nije poznato da li će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biti deo ceremonije od 2.000 ljudi u Vestminsterskoj opatiji, ali su dobili zvaničan poziv.

Iako su unuci novog kralja, veruje se da Arči i Lilibet nisu pozvani, a izvori navode da su deca „veoma mala”.

Odnosi između para i kraljevske porodice su na najnižem nivou svih vremena, a istorijski događaj se nezgodno dešava na rođendan princa Arčija i šuška se da postoje brojni zahtevi koje treba ispuniti.

Ako ipak odluče da prisustvuju, kraljevski stručnjak tvrdi da Saseksi moraju da obezbede sopstvenu odeću za krunisanje i da im neće biti date posebne odevne kombinacije da bi se „istakli“ kao neki članovi porodice.

Foto:/ Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema autorki i istoričarki dr Tesi Danlop, Hari i Megan neće nositi ogrtače ili krunice, što je mala kruna koja se sastoji od ukrasa pričvršćenih na metalni prsten.

Ona je za Miror rekla: „Izazivati maksimalnu ljutnju je mučno pitanje Saseksa; da li će prisustvovati velikom danu i ako da u kom svojstvu? Istorijski presedan ne sluti na dobro. Nakon sopstvene abdikacije i pada iz milosti, Edvard VIII nije prisustvovao ni krunisanju svog brata Džordža VI 1937. niti krunisanju njegove nećakinje Elizabete 1953. godine. Međutim, u našim promenjenim vremenima sa ocem-kraljem koji želi oba sina pored sebe, očekujte da vidite Harija tamo, ali bez krunice i ogrtača“.

„Isto tako, ako Megan prisustvuje, svaka odeća za krunisanje biće u potpunosti njena. Očekujte da će vrlo malo njih stajati na ceremoniji u čast vojvotkinje od Saseksa. Biće u veoma različitoj odeći od princa i princeze od Velsa, koji su sada budući kralj i kraljica, i ostalih članova kraljevske porodice“, ističe ona.

„Nasuprot tome, istorija sugeriše da će se članovi kraljevske porodice isticati. Godine 1953. kraljičina sestra, princeza Margaret, imala je svoju krunsku haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnel, izvezenu ružama i tratinčicama i nadograđenu zadivljujućom Kartije tijarom. Ona je otputovala u opatiju sa kraljicom majkom i one su sedele na mestima sa pogledom na proces sa četvorogodišnjim princom Čarlsom između njih. Sličan scenario za princezu od Velsa i njeno troje dece je verovatan – Vilijam i njegovo potomstvo su sledeći u redu za tron, a krunisanja namerno naglašavaju redosled prvenstva i sukcesije“, navela je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sviđalo vam se to ili ne, ova državna prilika se odnosi na kraljevsku hijerarhiju. Vizuelne poruke kroz kostime i kočiju će nas podsetiti ko su budući kralj i kraljica (sviđalo se to Saseksima ili ne!)“, zaključila je.

Kao prestolonaslednik, Vilijam će navodno odati počast svom ocu kralju tokom ceremonije, na kojoj će se videti kako kleči i zaklinje se na vernost Čarlsu, kao i da dodiruje krunu i ljubi monarhov desni obraz.

Hariju nije bilo dozvoljeno da nosi vojnu uniformu za sahranu pokojne kraljice prošle godine – ali mu je bilo dozvoljeno da to uradi na bdenju. Veruje se da će Hari doći na krunisanje samo ako se sastane licem u lice sa Čarlsom i Vilijamom kako bi razgovarali.

Prema izvorima, Hari želi samit sa svojim ocem i bratom – i nadaće se da će proći bolje od zloglasnog samita u Sandringemu u januaru 2020. godine.

Insajder je za Miror rekao: „Hari je bio veoma jasan i njegova pozicija se nije pokolebala – neće doći ako smatra da će atmosfera biti tako toksična kao što je bila tokom Kraljičinog platinastog jubileja i sahrane. Rekao je da želi da se pomiri sa svojom porodicom i to je njihov poziv, ali do sada se ništa nije promenilo“.

BONUS VIDEO: Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora? – gosti Duška Jovanović i Ivan Radojčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar