Jahja Sinvar novi vođa Hamasa
Jahja Sinvar Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Palestinski Hamas kaže da neće učestvovati u novoj rundi razgovora o prekidu vatre u Gazi, planiran za sutra u Kataru, ali posrednici očekuju da se ipak posle konsultuju sa tom organizacijom.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao Rojtersu da odlazak na nove pregovore omogućuje „okupatoru da nametne nove uslove“ i da ih koristi da „izvrši još neki masakr“, preneli su izraelski mediji.

„Hamas je posvećen predlogu koji mu je predstavljen 2. jula, zasnovanom na rezoluciji Saveta bezbednosti UN i govoru (predsednika SAD Džozefa) Bajdena i organizacija je spremna da odmah počne diskusije o mehanizmu primene“, rekao je Abu Zuhri.

Odsustvo Hamasa međutim ne eliminiše šanse za napredak s obzirom da je sedište glavnog pregovarača organizacije Kalila al-Haje u Dohi i ona ima otvorene kanale komunikacije sa Egiptom i Katarom.

Obavešteni izvor je rekao da Hamas želi da se posrednici vrate sa ozbiljnim odgovorom Izraela.

Ako se to desi zvaničnici Hamasa će se sastati sa posrednicima posle sutrašnjeg sastanka.

Jedan zvaničnik upoznat sa procesom razgovora je rekao da posrednici očekuju konsultacije sa Hamasom.

Sporazum bi doprineo, kako se veruje, stišavanju desetomesečnog rata u Gazi i oslobađanju oko 110 talaca još uvek zatočenih na toj palestinskoj teritoriji.

U međuvremenu rat u Gazi se nastavlja, hiljade Palestinaca je ubijeno i ranjeno, taoci pate u zatočeništvu i pojačana je bojazan od sveopšteg regionalnog rata, uključujući i Iran i jednog od njegovih regionalnih saveznika libanski Hezbolah, navodi Asošijeted pres.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar