Foto:N1

Grupa od dvadesetak ruskih državljana iz Čečenije i Ingušetije vraćena je sa sarajevskog aerodroma i odbijen im je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, jer nisu uspeli da dokažu da su došli kao turisti, objavljeno je.

Oni su u četvrtak vraćeni u Tursku, odakle su stigli u BiH, a savetnik direktora Granične policije BiH (GP BiH) Svevlad Hofman je izjavio da je prilikom provere tih putnika utvrđeno da „nemaju dokaz o turističkoj nameri ulaska u BiH“, prenosi N1 Sarajevo.

Oni su to sami javili redakciji Kavkaz.Realii, servisu Radija Slobodna Evropa u Severnom Kavkazu, nakon što je avion u kojem su bili iz Sarajeva sletro u Istanbul, 29. decembra, prenosi RSE.

Svi oni planirali su da zatraže politički azil u Hrvatskoj, piše Kavkaz.Realii. Rusku Federaciju napuštaju zbog mobilizacije za rat u Ukrajini.

Iz Granične policije BiH u petak, 30. decembra, nisu mogli da daju više informacija o grupi ruskih državljana, ali je dan ranije savetnik direktora Policije Svevlad Hofman rekao da je utvrđeno kako ove osobe “zloupotrebljavaju bezvizni režim BiH i Rusije”, te da ne ispunjavaju uslove za ulazak u BiH.

Grupa je u Sarajevo stigla 28. decembra. Na graničnoj kontroli oduzeti su im dokumenti, nakon čega su, uključujući i malu decu, držani zatvoreni gotovo ceo dan.

Osobe su rekle da su držane “u hladnom građevinskom kontejneru” i da deci nisu dali toplu vodu da naprave formulu za hranjenje. Jedan od njih rekao je da su Rusiju napustili zbog mobilizacije za rat s Ukrajinom. Iz Policije su za RSE rekli da su zadržani kako bi se proverili razlozi i opravdanost njihovog ulaska u BiH.

Hofman je rekao da “je utvrđeno da nisu imali povratne karte”, kao jedan od razloga što im nije omogućen ulazak u BiH.

Advokat: Ako im je život ugrožen, morali su biti pušteni u BiH

Osman Mulahalilović, advokat u BiH, kaže da je grupa ruskih državljana morala biti puštena u BiH ako im je bilo ugroženo pravo na život, “a jeste ako beže od rata i mobilizacije”.

“Taj kontekst bi se mogao u ovom slučaju uzeti u obzir”, rekao je za RSE Mulahalilović, koji je dva puta bio angažovan u slučajevima državljana Sirije i Iraka koji su tražili da im bude omogućen boravak u BiH, jer su im bili ugroženi životi u slučaju povratka u matične zemlje.

“Ako BiH i Rusija imaju bezvizni režim, oni su mogli ući. Ali oni su morali da traže azil u BiH, na račun toga da im je ugroženo pravo na život jer su u opasnosti od pogibije. A jesu ako neko hoće da ih tera da idu u rat, to je stvarna pretnja, to nije apstraktna pretnja”, rekao je Mulahalilović i dodao da niko nema pravo da uskrati pomoć tim osobama.

BONUS VIDEO: Mladi Rusi beže glavom bez obzira – ogromne gužve na granici sa Kazahstanom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar