Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Ruske vlasti računaju na zimu kao na vid pritiska na Ukrajinu, iako se sama Rusija suočava s problemom hladnoće. U zemlji postoje ozbiljni prekidi u grejanju, jer su radnici komunalnih preduzeća mobilisani. Stanovnici Astrahana, Krasnodara, Rostova i drugih gradova južne Rusije žale se na hladne radijatore.

„Obraćali smo se službenicima, objašnjavajući da uskoro dolazi sezona grejanja i da su nam potrebni ljudi, ali nikad nismo dobili jasan odgovor“, rekao je radnik u komunalnom sektoru Astrahana.

Bez grejanja i tople vode na -30

Oko 14.000 stanovnika Novosibirska je ostalo bez grejanja i tople vode na temperaturi od -30 stepeni celzijusa.

Slična situacija se dogodila u Abakanu u Republici Hakasiji. Tamo je zbog havarije na cevovodu gotovo trećina grada ostala bez grejanja.

Oko 70.000 stanovnika je nekoliko sati bilo bez grejanja i tople vode. U mestu Artemovskij meštani su ostali bez grejanja na nekoliko dana, iako je temperatura napolju bila i do -38 stepeni.

Ruski Telegram kanal „Možemo objasniti“ objavio je stotine poruka stanovnika Donjeg Novgoroda, Tomska, Tjumena, Rjazana i drugih gradova u kojima se žale na hladnoću u svojim stanovima, na prekide električne energije ili nestašicu vode.

U okrugu Ufimski, građani u pismu guverneru spominju kako se govori o smrzavanju Evrope, dok se u isto vreme zaboravlja na građane Rusije. Deo komunalaca je mobilzovan i upućen na prvu crtu kod Hersona, a neki su čak i zarobljeni prilikom povlačenja iz Hersona. Neki su poslati u inženjerske trupe, što im je mnogo bliže onome što rade u civilnom životu.

Nova mobilizacija?

S druge strane, sve se više priča o novoj mobilizaciji u zemlji. Na ruskim Telegram kanalima se već neko vreme raspravlja o toj mogućnosti, iako prokremaljski kanali negiraju tu mogućnost.

Ima mnogo naznaka da će mobilizacija i dalje trajati. Pojavile su se fotografije poziva za mobilizaciju u Sankt-Peterburgu, i to za januar.

Državne vlasti, kao što su gore spomenuta komunalna poduzeća, nastavljaju da šalju svoje zaposlene na vojnu obuku.

To se događa u Uljanovsku, Omsku, Čuvašiji i drugde.

Nema potvrde te informacije, ali i ruski vojni blogeri i analitičari tvrde da će se u januaru najaviti čak i generalnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji.

Razlog je taj što je, čak i pod pretpostavkom da je Rusija uspešno mobiliziovala 300.000 ljudi, Ukrajina i dalje u brojčanoj prednosti.

Prema dostupnim podacima, ukrajinske snage imaju oko 700.000 ljudi.

Ako Rusija planira da sprovede ofanzivu, kao što mnogi ruski vojni analitičari najavljuju, tada se Oružane snage RF-a moraju brojčano povećati, iako i sada, prema mnogim procenama, vlasti planiraju da mobilizuju ukupno oko 500.000 umesto najavljenih 300.000 ljudi.

Drugi Telegram kanali tvrde da vlasti neće službeno da objave mobilizaciju, ali će se nastaviti s „delimičnom“ mobilizacijom. Prema njihovim izvorima, u komesarijatima Sankt-Peterburga i Moskve pripremaju se na povećani opseg posla u januaru i februaru.

U vojnim službama tvrde da mobilizacija službeno nije završena, ali da je sada odgovornost mobilizacije prebačena na regije. Ako se dogode greške prilikom mobilizacije, odgovornost pada na vojne službe i nadležne u regijama.

Mobilizacija blokirala normalizaciju ekonomije

Delimična mobilizacija je zaustavila i normalizaciju ekonomskih, gospodarskih i društvenih trendova u Rusiji.

Ruski telegram kanal MMI, koji se bavi statistikom, pokazuje ponašanje privrednih i ekonomskih tokova u Rusiji.

Očekivanja o padu BDP-a od 10% u 2022. godini su zamenjena optimističnijim procenama od 2.9% pada, prema prognozi ruskog ministarstva privrede.

Nedavno su se prognoze pada BDP-a povećale na 3.5 do 4.5% za ovu godinu.

Došlo je do promene ponašanja potrošača, vratila se potražnja za skupocenom robom, poput automobila, koja je drastično pala u proleće.

Sada je potražnja opet u padu. Takođe je pala i potražnja za stanovima, što je ozbiljan udarac na tržište nekretnina u velikim gradovima.

U Moskvi je u novembru ove godine kupljeno 7.6 hiljada stanova, dok su je u novembru prošle godine kupljeno 13.4 hiljada, što je skoro duplo više.

Portal Moscow Times piše kako je pad potražnje stanova postao rekordan.

Zbog toga se stanovi prodaju s popustom od 30% u novembru, s tendencijom daljnjeg pada cena u januaru i februaru.

Otkad je proglašena mobilizacija, mnogi su otišli u inostranstvo ili su mobilizovani, što je drastično uticalo na tržište rada.

Otišlo je oko milion zaposlenih ljudi.

Na lokalnom nivou došlo je do izrazitog pada interesa za robom i uslugama, maloprodaja hrane je do septembra pala u odnosu na isti period prošle godine za 3.5%.

Neprehrambena maloprodaja je pala za 15% u odnosu na isti period prošle godine.

Sektor usluga je nastavio da pada, jer je mobilizacija jako pogodila male i srednje preduzetnike.

Automobilsko tržište je prilično pogođeno. Do novembra ove godine prodato je 45.2 hiljade automobila, dok je u istom periodu prošle godine prodato 121.7 hiljada.

Srednja procena posmatrane inflacije (rast cena u poslednjih 12 meseci) iznosila je 22,6% u odnosu na 23,4% u oktobru. Pominje se i da se smanjuje sposobnost ruske privrede da novcem snabdeva potrebe vlade.

Za mesec dana nenaftni i negasni prihodi saveznog budžeta smanjeni su za 6,4 milijarde dolara. Osim toga, budžetska situacija bi mogla biti još više zategnuta zbog poteškoća sa izvozom nafte, zbog stupanja na snagu zapadnih sankcija.

Prema procenama Blumberga, novi talas recesije u Rusiji počeće početkom 2023. godine.

Ruska ucena pokazuje se kao mač s dve oštrice

Iako u zimskom periodu ruske vlasti udarima na ukrajinsku infrastrukturu i ucenjivanjem gasom prema Zapadu pokušavaju da nateraju Ukrajinu i Zapad na pregovore, to se pokazuje kao mač sa dve oštrice.

Rusija se sama suočava s unutrašnjim ekonomskim, ali i društvenim posledicama napada na Ukrajinu, što ruske vlasti relativno vešto negiraju.

Ipak, iako se suočava s takvim posledicama u zemlji, teško je verovati da će Rusija odstupiti od daljnjih planova u Ukrajini. Još uvek društvena situacija u zemlji nije dosegla kritični nivo, a i pitanje je može li se na to računati u skorije vreme.

Stoga, za očekivati je da Rusija nastavi s nekim oblikom delimične mobilizacije, iako će se društvena situacija pogoršavati.

BONUS VIDEO: Rusi zbog rata stižu u Gruziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar