Foto:Nova S

"Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije imala nikakve veze sa izborima u Nikšiću, niti sa izbornim programima partija i pozivima upućenim građanima", kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i dodao da crkva ne može stati ni u jednu partiju.

Pročitajte još:

Perović je kazao da je van svake pameti i bez ikakvog dodira sa istinom poistovećenje crkve sa bilo kakvim partijama i političkim listama na završenim ili nekim narednim lokalnim ili parlamenrnim izborima u Crnoj Gori.

Kako je rekao, kontekst prošlogodišnjih parlamentarnih izbora je svima jasan i neponovljiv, a vidljiv je u više puta ponovljenom pozivu crkve upućene građanima da ne glasaju one koji političkim delovanjem stoje iza bivšeg spornog Zakona o slobodi veroispoviesti.

“Ni tada SPC nije stala na stranu neke od lista, odnosno svaka od tri liste koje su osvojile većinu na tim izborima podržale su borbu crkve protiv ovog lošeg zakona”, naveo je Perović.

On je kazao da su pitanje stila, forme i dinamike nečijeg delovanja, kao i promocija sopstvene ljubavi prema crkvi i tradiciji, opredeljivali građane da glasaju ili ne glasaju za nekog.

Pročitajte i:

Perović je istakao da crkva nije formirala političke partije, pisala program, niti ona, u sekularnom društvu, ima takvu moć.

Kako je naveo, u određenom istorijskom i društvenom momentu potreba crkve i vernika je imala neverovatan stepen podudarnosti sa potrebom i izbornom programom nekih političkih lista i koalicija.

“Sav Nikšić zna da je nikšićko sveštenstvo bilo krajnje uzdržano i potpuno po strani u odnosu na predizborna, međustranačka zbivanja. Tome je, na prvom mestu bio razlog velikog parohijskog posla u vezi priprema za upravo otpočeli Veliki časni post. Baš zbog svega toga tvrdim da crkva ne može stati ni u jednu partiju, i jedini njen lider jeste Vaskrsli Gospod Bog”, naglasio je Perović.

Prema njegovim rečima, bilo kakvo povezivanje tih događaja sa podrškom crkve određenim partijama ili plasiranje medijskih projekcija prema kojima konstelacija odnosa na političkoj sceni predstavlja odnose u samoj crkvi, potpuno je neosnovano, nedopustivo i ne odgovara istini i stvarnom stanju.

Perović je kazao da medijski delatnici imaju pravo na izražavanje sopstvene percepcije.

“Ali sve što aludira na postojanje političkih deoba unutar jedinstvene crkve, pa se još kao takvo plasira pre i nakon izbora, ne može se oceniti kao racionalno i objektivno”, rekao je Perović i pozvao javne delatnike da ubuduće na taj način ne tretiraju odnos crkve prema političkoj sceni.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)