Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA EFE/BORIS PEJOVIC

Posle izbora u Nikšiću, kristalisale su se tri stvari - Zdravko Krivokapić je popularniji nego ikad, Milo Đukanović je uprkos "pobedi" po broju glasova izgubio u svom rodnom gradu i uprkos snažnoj kampanji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegov saveznik Demokratski front ipak mora u koaliciju.

Pročitajte još:

Lokalni izbori u Nikšiću završeni su pobedom Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koja je zajedno sa Socijaldemokratama ušla u koaliciju i osvojila najviše glasova, oko 40,5 odsto. Ali, i pored 18 mandata, koalicija „Evropski tim za Nikšić“ teško da će uspeti da formira vladu u ovom gradu. Sa druge strane, koalicija oko Demokrata i Demokratskog fronta ima većinu potrebnu za formiranje lokalne vlasti a spremni su i da u svoju koaliciju uključe i stranku Dritana Abazovića Crno na bijelo.

Čelnici koalicija “Za budućnost Nikšiča i “Mir je naša nacija” proglasili su sinoć izbornu pobedu u Nikšiću, najavivši kraj dvodecenijske vlasti DPS Mila Đukanovića u njegovom rodnom gradu. Pristalice koalicija okupljenih oko Demokratskog fronta i Demokrata proslavili su pobedu na ulicama, uz masovno kršenje epidemioloških mera.

Poredeći apsolutne brojke, vidi se da je koalicija “Evropski tim za Nikšić” koju su činili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez osvojila skoro 300 glasova manje nego na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine, prenose Vijesti.

Manje glasova je imala i koalicija “Za budućnost Nikšića” koja je sa 18.048 glasova pala na 12.392 – 5.656 glasova manje nego u avgustu, kao i SDP koji je sa 1424 pao na 1269 glasova.

Neznatno je porasla koalicija “Crno na bijelo” – sa 1.992 glasa na 2.138, dok najviše razloga za zadovoljstvo imaju u koaliciji “Mir je naša nacija” sa skoro 4.200 glasova više nego pre pola godine.

Izbori u crticama

Na izbore je izašlo nešto više od 80% birača, kao i na parlamentarne izbore 30. avgusta prošle godine.
Pravo glasa imalo 58.833 građana
Demokratska partija socijalista (DPS) koja je vodila listu “Evropski tim za Nikšić” vodi sa 40,4 odsto glasova.
Na drugom mestu je lista “Za budućnost Nikšića”, u kojoj glavnu ulogu ima Demokratski front (DF), prosrpski orjentisana stranka s osvojenih 26 odsto glasova.
Osvojenih mandata do 23 sata: DPS – 18, DF – 11, Demokrate (“Mir je naša nacija”) – 10, “Crno na bijelo” – 1, Daka Davidović – 1, SDP – ispod cenzusa.

 

Koalicija “Za budućnost Nikšića”, čiji je nosilac Marko Kovačević (DF), proglasila je pobedu nakon 21 sat i najavila mogućnost postizborne koalicije sa listom “Mir je naša nacija“ koju predvodi Momo Koprivica (Demokrate) a u razgovoru za Nova.rs nisu isključili ni širu koaliciju sa Abazovićevom strankom.

“Mi smo otvoreno za što širu koaliciju na lokalnom nivou da bi vlast bila čvrsta”, rekao je Kovačević za Nova.rs.

„Cilj je ispunjen – DPS pao sa vlasti“

“Cilj je ispunjen – DPS je pao s vlasti, SDP je nestao sa političke scene. Mislim da je sa DPS-om generalno završeno, da je ovo početak njegovog pada u ostalim lokalnim samoupravama”, istakao je Abazović posle izbora u Nikšiću.

Šef Izbornog štaba koalicije “Za budućnost Nikšića” Andrija Mandić rekao je da je ovo njihova velika pobeda i da je Đukanović poražen nakon dvadeset godina vlasti.

“To je velika pobeda koja nadrasta sva očekivanja koja je imao DPS i ljudi iz organizovanog kriminala, jer su verovali da će pobediti. Možemo sa listom premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića da formiramo lokalnu vlast”, rekao je Mandić.

Momo Koprivica je čestitao pobedu i oslobođenje Nikšića, ocenivši da je ovo „pobeda na kvadrat, pobeda svih građana Nikšića, građanskih, progresivnih snaga“ i obećao da će Nikšić biti slobodan grad.

Nosilac liste “Evropski tim za Nikšić” Sanja Damjanović izjavila je da se nada da će “realizovati koaliciju”.

Ona je istakla da će joj biti žao ukoliko lista ne realizuje svoj program. “Ostvarili smo ubedljivu pobedu osvojili smo preko 40 odsto, pokazali smo dominantnost, jer je evropski put jedini put razvoja i prosperiteta. Ovo nije dovoljno da sami formiramo vlast. U svakom normalnom društvu bi našli partnera i uspeli da sprovedemo naš superiorni program, nadam se da ćemo realizovati koaliciju”, rekla je Damjanović.

Vučić izgubio

Koalicija oko DF-a važi za blisku srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, dok je koaliciju oko Demokrata podržao premijer Zdravko Krivokapić i indirektno episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Analitičari ocenjuju da je upravo tolika – (u procentima je koalicija oko Demokrata oko devet odsto dobila više nego na parlamentarnim izborima) realna snaga premijera Krivokapića i SPC u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neformalni vođa liste „Za budućnost Nikšića“, izgubio je sinoć izbore u tom gradu. Obrazac koji je konstantno prisutan sedam godina na izborima u Srbiji, nije se pokazao uspešnim u Crnoj Gori u meri koliko se to očekivalo – nisu bili dovoljni ni momci u džipovima koji zavode red na biračkim mestima, a ni medijska kampanja koja je ove izbore pretvorila u najveće pitanje u regionu.

Krivokapić je na parlamentarnim izborima bio nosilac liste oko DF-a ali se u međuvremenu od njih distancirao i približio Demokratama i URA Dritana Abazovića.

Iz sveta i regiona čitajte:

Krivokapić pobednik izbora

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Nikšiću, analitičar Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović za Nova.rs kaže da je najveći pobednik premijer Zdravko Krivokapić, uprkos tome što nije učestvovao u kampanji.

Prema njegovim rečima, lista Demokratskog fronta nema preteranog razloga za slavlje, jer im je podrška, kako navodi, značajno opala u odnosu na parlamentarne izbore održane prošlog leta.

“Možemo da kažemo da je gubitnik ovih izbora lista Demokratskog fronta, koja je izgubila oko 10 odsto glasova, iako ih je podržavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, smatra Vujović.

Izbori u Nikšiću daleko prevazilaze lokalni značaj jer su prvi od 30. avgusta, kada je na parlamentarnim izborima Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića posle 30 godina izgubila vlast. Održani su u senci tenzija i optužbi za direktno mešanje Srbije i pružanje podrške DF-u.

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smeni vlasti Đukanovićevog DPS-a, organizujući višemesečne protestne litije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare