Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Demokratske partije socijalista (DPS) zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu, izjavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i ocenio da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović “neumoran u pravljenju i produbljivanju podela”. “Nije razumeo građane države čiji je predsednik, kao što ne razume sopstvenu crnogorsku istoriju”, poručio je Perović.

Perović je naveo da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), iako ima nacionalni predznak, crkva svih vernika bez obzira na njihovu naciju.

“Kao što je Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet, iako je ime nase zemlje, između ostalog i ime jedne nacije”, rekao je Perović za agenciju MINA.

On je poručio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva sa Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni svestenici, vladike i monasi.

Perović je istakao da Crkvu ne zanimaju identitetske podele, jer je ona za sve ljude dobre volje.

“Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa Kongresa, jedne nominalno građanske i sekularne stranke, zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu”, zaključio je Perović.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar