Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Nakon prvog kruga konsultacija u Jelisejskoj palati, kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona je saopštio danas da je predsednik odlučio da odbaci opciju da u ime "institucionalne stabilnosti" vladu formira Novi narodni front (NNF), četvorostranačka zeleno-leva koalicija koja je napravila veliko iznenađenje osvojivši najviše poslaničkih mandata na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Emanuel Makron je od 23. avgusta do danas primio odgovorne iz partija zastupljenih u Parlamentu, kao i predsedavajuće dva doma francuskog parlamenta s ciljem da se postigne saglasnost o imenovanju novog premijera, prenosi portal BFM TV.

„Na kraju konsultacija, predsednik Republike je utvrdio da bi vlada bazirana isključivo na programu i partijama koje predlaže savez sa najvećim brojem poslanika, Novi Narodni Front, odmah bila cenzurisana od strane svih drugih grupa zastupljenih u Nacionalnoj skupštini. Takva vlada bi odmah imala protiv sebe većinu od više od 350 poslanika što bi je faktički sprečilo da deluje“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju se ukazuje da „Socijalistička partija, Zeleni i Komunistička partija još uvek nisu ponudili načine za saradnju sa drugim političkim snagama“.

***

BONUS VIDEO – Sa kakvim apetitom Makron dolazi u Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar