Viktor Orban i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da čuje stav evropskih partnera po pitanju rešavanja rata u Ukrajini, s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban stigao u Moskvu.

„Naravno, spreman sam da sa vama (mađarskim premijerom Viktorom Orbanom) razgovaram o nijansama po ovom (rešavanju situacije u Ukrajini) pitanju i nadam se da ćete me upoznati sa svojim stavom, stavom evropskih partnera“, rekao je Putin prilikom Orbanove posete, prenosi Ria novosti.

Viktor Orban i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i kazao da će, „po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima“. Govoreći o bilateralnim odnosima, Putin je naveo da je došlo do pada trgovine između Rusije i Mađarske za 35 odsto, kao i da postoje projekti koji su u toku.

Viktor Orban Foto:EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

POGLEDAJTE JOŠ:

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica. On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare