Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov glavni suparnik Kemal Kiličdaroglu okupili su danas na skupovima velike mase svojih pristalica dve nedelje pred predsedničke i parlamentalne izbore.

„Jel ste spremni za 14. maj. Jel ste spremni da prepunite glasačke kutije“, pitao je Erdogan u parku u Ankari pozivajuči svoje pristalice koji su došli u velikom broju da lupaju na vrata neodlučnih.

U osvrtu na opozicioni savez, turski šef države koji je na vlasti dvadeset godina poručio je da će ih nacija,“ ako Bog da, eliminisati sa političke scene“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

S druge strane Kemal Kiličdaroglu je obećao da će „Turska ponovo naći svetlo“ u obraćanju u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu i uporištu opozicije, pred rekom pristalica.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

„Ovi izbori su tu da rekonstruišu našu demokratiju“, rekao je 74-ogodišnji vođa Republikanske narodne partije (CHP, socijaldemokrate), kandidat koalicije koja okuplja šest opozicionih partija. ; „Donećemo mir… i bratstvo“ rekao je bivši državni zvaničnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvojica kandidata su već juče imali duel na daljinu, Kemal Kiličdaroglu u Kajseriju, konzervativnom gradu u centralnoj Anadoliji, a Redžep Tajip Erdogan u Izmiru, gde je dobio manje od trećine glasova na predsedničkim izborima 2018. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Ankete predviđaju tesne izbore, najopasnije za Erdogana od kada je došao na mesto premijera 2003. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Turski šef države, koga je protekle nedelje mučio stomačni virus, morao je da pauzira svoju kampanju i u utorak da prekine intervju na televiziji. Ali juče je rekao da je nastavio svoj program i obećao da se neće zaustaviti do izbora 14. maja.

BONUS VIDEO: Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar