Napad na Vovčansk Foto: X

Na internetu se pojavio snimak džinovske eksplozije u ukrajinskom gradu Vovčansku u Harkovskoj oblasti, a ruski izvori šire informacije da su ruske oružane snage gađale grad koristeći izuzetno moćnu, krajnje razornu termobaričnu bombu ODAB-9000.

Na snimku se vidi izuzetno razorna eksplozija u centru grada, a i dalje se spekuliše da li je to zaista oružje. Veruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarična bomba, dizajnirana da stvori masivni udarni talas sposoban da izazove ogromna razaranja na velikoj površini, piše Kiiv Post.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, ova super-moćna vakuum bomba, nazvana „Kuzkin otac“ ili „otac svih bombi“, prema ukrajinskom specijalizovanom vojnom sajtu Defense Ekpress, smatra se najmoćnijim nenuklearnim oružjem na svetu, a njena eksplozivna snaga je jednaka 44.000 kg TNT-a.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

ODAB-9000 je termobarično oružje, što znači da koristi kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorio intenzivnu eksploziju i udarni talas, izazivajući široko rasprostranjeno uništenje na velikoj površini. Ako je tačno, ovo bi bila prva zabeležena borbena upotreba ODAB-9000.

Međutim, ODAB-9000 se uglavnom smatra eksperimentalnim oružjem jer je testiran samo jednom 2007. godine i nije potvrđen kao deo ruskog standardnog arsenala.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najšire korišćena teška vazdušna municija u Rusiji, nadograđena sistemom za navođenje koji omogućava precizne udare na utvrđene ciljeve. Rusi masovno koriste ovo oružje za napad na ukrajinske snage i njihove utvrđene položaje sa razornim efektom.

Ekstremna snaga eksplozije u Vovčansku, međutim, dovela je do široko rasprostranjenih spekulacija da je možda korišćeno nešto mnogo moćnije, kao što je bomba ODAB-9000, ali Defense Ekpress je bacio sumnju na ovu teoriju jer je ta bomba, u svom originalu dizajna, izbacuje se direktno preko mete, a bacaju ga strateški bombarderi kao što su Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3, prenosi Kiiv Post.

Predmet rasprave

Raspoređivanje takvog naoružanja u sadašnjim uslovima je, kako se navodi, malo verovatno, jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih raketa zemlja-vazduh, odnosno sistema PVO. Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bila je opsada Mariupolja, gde je rizik za letelicu bio minimalan zbog ograničene pretnje koju je predstavljala ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Kako se navodi, prema oprečnim izveštajima, izgleda da se na snimku napada na Vovčansk vidi eksplozija vođene bombe u klasi od 1500 kg ili 3000 kg, što bi sugerisalo da je upotrebljeno oružje, sudeći po jačini eksplozije , verovatnije je bila vođena FAB-3000 ili, kako piše Defense Ekspress, manja termobarična bomba ODAB-1500, a ne ODAB-9000. Iako su obe ove bombe veoma destruktivne, ODAB-1500 ima znatno manju snagu u poređenju sa ODAB-9000.

I ODAB-1500 i FAB-3000 bombe se obično bacaju iz lovaca-bombardera Su-34. Spekulacije i rasprave o tome šta je zapravo eksplodiralo u Vovčansku se nastavljaju jer još nema zvaničnih informacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar