Foto EPA-EFE/AFLO/ MAINICHI

Kontaminirana voda koja bi uskoro mogla biti puštena u more iz nuklearne elektrane Fukušima u Japanu sadrži radioaktivni ugljenik koji može da oštetiti DNK kod ljudi, upozorila je organizacija za zaštitu okoline Grinpis.

Ekološka grupa tvrdi da 1,23 miliona metričkih tona vode koja je uskladištena u postrojenju elektrane Fukušima, mestu nuklearne katastrofe iz 2011. godine, sadrži opasan nivo radioaktivnih čestica koje mogu imati ozbiljne dugoročne posledice po zajednice i prirodnu okolinu ukoliko se ova voda pusti u Tihi okean.

Pročitajte još:

Grinpis navodi da uz radioaktivni izotop tricijum, voda iz Fukušime sadrži i radioaktivni izotob ugljenih 14 koji „u mnogome doprinosi kolektivnoj radijaciji i potencijalno može da ošteti ljudski DNK“.

Šon Burni, autor izveštaja Grinpisa rekao je CNN-u da bi ugljenih 14 zajedno sa drugim radioaktivnim česticama u vodi bio „opasan hiljadama godina i imao bi potencijal da ošteti genetsku strukturu ljudi“.

Devet godina nakon najgore nuklearne katastrofe u Japanu, prostora za skladištenje kontaminirane vode ponestaje, zbog čega vlasti Japana razmatraju da izliju otrovne vode u Pacifik.

Kako su pojasnili zvaničnici, voda bi se navodno razvodnila i isfiltrirala pre ispuštanja, kako bi se izbeglo kontaminiranje okeana. Ceo proces trebalo bi da traje 20 godina.

Planovi Vlade Japana izazvali su veliku zabrinutost kako kod lokalnih ribolovaca tako i među borcima za zaštitu prirodne sredine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar