Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japanska vlada navodno je odlučila da ispusti u more više od milion tona kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukušima. Odluka Tokija naišla je na oštro reagovanje lokalnih ribara koji tvrde da će taj potez uništiti njihovu industriju, ali i grupa za zaštitu prirodne sredine.

Pročitajte još:

Mediji prenose da će rad na ispuštanju više od 1000 tankera vode početi najranije 2022. i da će biti potrebne decenije da bude završen.

Zvanična odluka bila je doneta krajem meseca, prenosi državna agencija Kjodo, čime će biti završena višegodišnja debata oko toga šta uraditi sa kontaminiranom vodom. Druge opcije uključivale su projekat evaporacije ili izgradnju dodatnih skladišta.

Vlada je dugo nagoveštvala da im najviše odgovara ispuštanje vode u obližnji Pacifik uprkos protivljenju lokalnih ribara koji kažu da će time biti uništene godine rada na ponovnoj izgradnji ugleda njihove industrije posle ogromnog cunamija, koji je uništio fabriku u martu 2011.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP / Profimedia

Vlada je obećala da će promovisati proizvode iz Fukušime, kao i da će se pozabaviti drugim pitanjima koja bi mogla da se pojave.

Velika pretnja po život u okeanu

Grupe za zaštitu životne sredine takođe se protive ovoj odluci, a susedna Južna Koreja, koja je zabranila uvoz plodova mora iz ove oblasti, više puta je izrazila zabrinutost tvrdeći da ispuštanje vode predstavlja „veliku pretnju“ po pomorski život.

Pritisak da se donese odluka rastao je sa nestankom prostora za skladištenje koji vodi operator fabrike Tokio elektrodistribucija, koji su procenili da će ostati bez mesta za skladištenje otpadne vode do leta 2022.

Od prošlog meseca, 1,23 miliona tona vode je kontaminirana jer je korišćena da se spreči curenje tri oštećena reaktora u kojima se čuva u 1.044 tankera, a svakog dana otpadne vode rastu za 170 tona.

Foto: JIJI PRESS / AFP / Profimedia

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija. Voda je filtrirana više puta da bi se oslobdila od većine radioaktivnih supstanci (radionukleida) ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročiščen postojećim tehnikama.

Radioaktivni tricijum „nije opasan“

Radioaktivne supstance iz vode uklanja Tepkov sistem tečnog procesuiranja, ali ovaj sistem nije u stanju da filtrira tricijum, radioaktivni izotop hidrogena koje nuklearna postrojenja rutinski koriste kako bi razvodnili i izbacili vodu u okean.

Panel eksperata savetovao je vladu ranije ove godine da je ispuštanje vode u okean najrealističnija opcija.

Eksperti tvrde i da je tricijum jedino štetan po ljude u velikim dozama, a Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da je moguće „razvodniti“ filtriranu vodu morskom vodom pre nego što ona bude ispuštena u okean.

Foto: JIJI PRESS / AFP / Profimedia

 

Kašnjenje sa rasformiranjem Fukušime

Voda u Fukušimi biće razvodnjena u fabrici pre nego što bude ispuštena u okean, što znači da će biti 40 puta manje koncentrovana, a ceo proces će trajati 30 godina.

Predsedavajući nacionalne federacije ribarskih korporacija Hiroši Kiši rekao je da se ne slaže sa ovom opcijom uoči sastanka sa državnim sekretarom Katsunobuom Katom, koji je ocenio da odluka o otpadnim vodama mora brzo da bude doneta kako bi se izbegla dodatna kašnjenja sa rasformiranjem nuklearne centrale Fukušima Daiči – kompleksna, skupa operacija koja će trajati 40 godina.

BONUS VIDEO

 

Komentari

Svi komentari (0)