Islamista u ruskom zatvoru Foto: Open Source Intel

Islamisti zatvoreni u ruskoj kaznenoj koloniji, koji za sebe tvrde da su pripadnici džihadističke Islamske države (IS) napali su u petak noževima stražare i najmanje jednog ubili i nekoliko ljudi oteli za taoce, izvestili su državni mediji.

Među napadačima su inače dvojica Uzbekistanaca i jedan Tadžikistanac. Mediji navode da će uskoro u koloniju stići lokalni mula koji će pokušati da ubedi napadače da se predaju.

Na video snimku koji je objavio informativni kanal Mash mogu se videti najmanje dva napadača. Jedan od njih je vikao da su „mudžahedini“ IS-a i da su zauzeli zatvor u oblasti Volgograda.

Najmanje četvoro zatvorskih radnika se vide kako leže ili sede u lokvama krvi. Svi leže nepomično, a na jednom se vidi da mu je prerezan vrat. Drugi se može videti kako sedi kod vrata, a muškarac s nožem ga drži za vrat. Kako prenosi Dejli mejl, čini se da jedan od otmičara drži zastavu koja se povezuje s ISIS-om i navodno ima na sebi pričvršćen eksploziv.

Državni mediji za sada javljaju o jednom ubijenom, ali video snimak ukazuje na to da je broj ubijenih sigurno veći.

Zatvorska služba je izdala saopštenje u kojem navodi da su zatvorenici uzeli čuvare kao taoce tokom sastanka disciplinske komisije.

Otmičari su navodno tražili helikopter s pilotom, 1,7 miliona evra i slobdona let prema jugoistoku, uz obećanje da će ako dobiju sve što su tražili osloboditi taoce. Prete da će ubiti sve taoce ako ne dobiju šta su tražili.

Putin govorio o talačkoj krizi

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na početku sastanka Saveta bezbednosti da ga je šef Federalne kazneno-popravne službe upravo izvestio o talačkoj krizi u Volgogradskoj koloniji

Putin je na početku sastanka nervozno skinuo sat pre nego što je vrh bezbednosnih službi uputio u situaciju u Surovikinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare