Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Holandija i Danska poslaće Ukrajini borbene avione F-16, a prve isporuke biće realizovane oko Nove godine, najavili su danas premijeri te dve zemlje posle posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, javlja Rojters.

Obećanje o isporuci lovaca F-16 ukrajinskim oružanim snagama usledilo je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih aviona Holandije i Danske.

Zelenski je odluku nazvao „prelomnim sporazumom“, ocenivši da će svioni pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odrane i kontraofanzivi protiv ruske invazije, navodi britanska agencija.

Danska će isporučiti ukupno 19 mlaznjaka, a prvih šest Ukrajina bi trebalo da dobije oko Nove godine. Zatim će tokom 2024. biti isporučeno osam, a još pet 2025. godine, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Holandija ima na raspolaganju ukupno 42 aviona F-16, ali tek treba da odlučii hoće li svi biti donirani, rekao je radnije danas holandksi premijer Mark Rute tokom posete Zelenskog Holandiji.

Ukrajina je prošle sedmice rekla kako ne očekuje da će lovce F-16 moći da koristi već ove jeseni ili zime.

Holandija bi mogla da donira Ukrajini svoje lovce F-16 jer holandske oružane snage uskoro prelaze na lovce F-35.

Zelenski je juče u Švedskoj razgovarao o mogućnosti da dobije avione Gripen koji su u sastavu švedskog ratnog vazduhoplovstva.

***

BONUS VIDEO: Tenk Abrams – američka vojna pomoć Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar