Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su večeras u Jerusalimu u znak podrške kontroverznoj reformi pravosuđa koju namerava da sprovede desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua, a protivnici je smatraju antidemokratskom.

Izraelski TV Kanal 12 je pozivajući se na policijski izvor objavio da je na demonstracijama desničara u Jerusalimu bilo između 150.000 i 200.000 ljudi, dok su se organizatori nadali da okupe milion, ali ih je ipak bilo više nego što se procenjivalo po prethodnim demonstracijama.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Netanjahu je saopštio da je „duboko dirnut veličanstvenom podrškom desničarskog bloka koji je masovno došao večaras u Jerusalim“.

Mnogi poslanici iz desničarskih i ultradesničarskih stranaka su se okupili ispred velikog transparenta na kojem je pisalo: „Izbori nam neće biti ukradeni“, preneo je Frans pres.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ministar pravde Jariv Levin koji predvodi reformu, u govoru na skupu je je rekao da su glasači koji su sadašnju vladu doveli na vlast „glasali za reformu pravosuđa“.

Ministar finansija Becalel Smotrič, lider ultradesne stranke Verski cionizam, rekao je da Vlada nće odustati, te da će „ispraviti ono što bi trebalo ispraviti“ i obećao „još bolju državu“.

Otkako je početkom januara objavljen plan reformi, desetine hiljada Izraelaca subotom protestuju protiv planiranog slabljenja Vrhovnog suda, a bune se i protiv Vlade, najviše desničarske u istoriji Izraela, koja je na vlasti od decembra.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Netanjahu je 27. marta objavio pauzu u sprovođenju reformi kako bi se dala šansa dijalogu s opozicijom pošto su se protesti pojačali, a organizovan je i opšti štrajk koji je pretio da parališe zemlju. Uprkos takvoj odluci protesti protiv reforme su nastavljeni.

Vlada namerava da u korist Parlamenta smanji ovlašćenja Vrhovnog suda za koji tvrdi da je politizovan, dok protivnici reformi smatraju se tima otvara put autokratiji.

Predsednik Izraela Isak Hercog posreduje u pregvorima o kompromisu.

***

BONUS VIDEO: Protesti u Izraelu blokada auto-puta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar