Foto:Shutterstock

Dva novinara koja su izveštavala o trgovini na rusko-poljskoj granici za info-portal Raion.ua.in privedena su u Poljskoj, a potom su deportovani, saopšteno je danas iz uredništva ovog portala.

Kako se navodi u saopštenju, Jurija Konkeviča i snimatelja Aleksandra Piljuka, istraživački tim info-portala Raion.ua.in, 7. marta je privela poljska policija na granici sa ruskom enklavom Kalinjingrad, a dva dana kasnije oni su dovedeni na granični prelaz Dorohusk-Jahodin sa Ukrajinom i proterani, prenosi Kijev Indipendent.

Ovo je drugi takav slučaj prijavljen u Poljskoj poslednjih nedelja, a novinar Ukrajinske pravde Mihail Tkač potvrdio je da je njega i njegovog kamermana u februaru ove godine privela poljska policija dok su izveštavali o isporukama ruske robe u Poljsku preko Belorusije.

Portal Raion.ua.in je saopštio da njihovi novinari istražuju razmere trgovine na rusko-poljskoj granici, nastojeći da utvrde, između ostalog, da li se za komercijalni transport koriste ruska ili poljska vozila.

„Poljska policija nas je privela i konfiskovala našu imovinu, nije obavestila konzulat, nije nam dala mogućnost da pozovemo Ukrajinu, a (poljska) Agencija za unutrašnju bezbednost nas je označila kao osobe koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Poljske i proterala nas je“, rekao je Jurij Konkevič iz portala Raion.ua.in.

BONUS VIDEO: Poljska uoči izbora: Vladajući sve zabrinutiji, skrivaju se nestašice goriva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar