Ovce
Foto: Shutterstock

Stočar iz Šibenika izgubio je 15 ovaca nakon napada divljih životinja na njegovu štalu. Učinio je sve da ih zaštiti od opasnog predatora, ali nije uspeo u tome.

Sve su češće „posete” divljih životinja naseljenim hrvatskim selima. Pametni predatori pokušavaju da pronađu plen, a domaće životinje su idealne.

Stočar Mladen Sarajlić iz Sitnog Donjeg tako je ostao bez 15 svojih ovaca koje je napao čopor vukova. Znajući da su napadi mogući i česti, napravio je zidanu štalu i ispred nje postavio psa da ga upozori ako naiđu uljezi.

Pešter ovce Foto:BETAPHOTO/DZPPS

Okretni vukovi uspeli su da skoče kroz prozor štale na visini od dva metra i uđu u štalu u kojoj je bilo 700 ovaca. Pored 15 ovaca koje je sutradan zatekao zaklane, vukovi su ubili i njegovog psa čuvara, što mu je posebno teško palo.

Ovo nije prvi put da vukovi napadaju njegovo stado. Samo prošle godine izgubio je 40 ovaca, a za neke od njih nije ni pronašao leš.

Pročitajte još:

Sarajlić je za Slobodnu Dalmaciju rekao da ne zna šta drugo da radi. Vukovi se ne boje, dolaze u naseljena mesta, čak i veća, a nedavno su zaklali 20 svinja.

Umesto da se „sankcioniše“ na način da se dozvoli odstrel, još malo pa će ovce i koze proglasiti prirodnom hranom za vukove, pa nam neće ni odštetu platiti“, ogorčen je on.

BONUS VIDEO Stočari i poljoprivrednici o tome: šta nas čeka, ako država ne pomogne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar