Kamila i kralj Čarls III Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Transkripti razgovora koji su vođeni između britanskog kralja Čarlsa III i njegove supruge Kamile sa Aleksom Alanom, glavnim sekretarom tadašnjeg premijera Toni Blera pokazuje da je par razmišljao o venčanju neposredno pre smrti princeze Dajane, ali je na kraju od toga odustao.

U transkriptima piše da su se oni sastali mesec dana pre nego što je najomiljenija članica kraljevske porodice ikada princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, piše Dejli Mejl.

Kamili i Čarlsu je tada savetovano da se ne odlučuju na venčanje, jer se strahovalo od toga kakve bi reakcije u javnosti moglo da izazove objavljivanje te odluke.

Na kraju je par odustao od te ideje i venčao se tek osam godina kasnije – 2005. godine.

Kamila i princ Čarls Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Inače, sada pokojni kraljica Elizabeta III i vojvoda od Edinburga nisu prisustvovali ceremoniji venčanja, ali su posle toga priredili prijem u zamku Vindzor.

Pročitajte još:

Bilo je pitanja i o legalnosti venčanja, jer su neki ustavni stručnjaci tvrdili da ga zakon sprečava.

Ipak, na kraju je utvrđeno da je brak legalan na osnovu Zakona o braku iz 1949. godine, koji je u ažuriranoj verziji poništio uredbu iz Zakona o braku iz 1836. godine, koja zabranjuje kraljevskim porodicama da se venčavaju na građanskim ceremonijama.

Inače, Kamila, supruga britanskog princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola, prvobitno je predstavljena kao negativac u priči o Čarlsu i Dajani. Kada su vesti o njenoj aferi sa Čarlsom izašle na videlo, bila je žestoko kritikovana. Ali, kako je vreme prolazilo ona je vredno obavljala svoje kraljevske dužnosti, dobila je i poštovanje kraljevske porodice, a mišljenje javnosti o njoj drastično je drugačije.

Njih dvoje su se zbližili nakon što se Čarls pridružio mornarici 1971. godine, veza je okončana i Kamila se dve godine kasnije udala za vojnog oficira Endrua Parkera Boulsa. U braku su dobili dvoje dece, dok se Čarls oženio Dajanom 1981. godine, iako se smatralo da je nastavio svoju romansu sa Kamilom u nekom trenutku tokom 1980-tih.

BONUS VIDEO Čarls Treći i zvanično postao britanski kralj