Boris Džonson Foto: Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

Boris Džonson je insistirao da "nema dokaza" da je lagao poslanike nakon što je komitet tvrdio da je kršenje karantina u Dauning Stritu bilo "očigledno".

Bivši premijer je zvučao prkosno nakon što je međustranački komitet za privilegije objavio da ga pozivaju na javnu raspravu na Partigejtu u nedelji 20. marta.

Novi detalji oko ovog slučaju su uključivali ranije neviđene fotografije okupljanja u Dauning stritu, kao i poruke između tadašnjeg direktora komunikacija u premijerovoj kancelariji Džeka Dojla i zvaničnika u januaru prošle godine, za koje je rečeno da pokazuju da se ‘bore’ da opravdaju kako su događaji bili u okviru pravila.

Ali Torijevci su se odmah zapitali kako proces – koji bi na kraju mogao da dovede do toga da se Džonson suoči sa dodatnim poteškoćama – može biti „verodostojan“ nakon što je gospođa Sju Grej dala ostavku i postala nova šefica kabineta Keira Starmera, prenosi Dejli mejl.

Britanska državna službenica Su Grej bila je zadužena da ispita navode o zabavama koje su održavane u Dauning stritu tokom lokdauna.

Džonson je rekao da je uveren da će biti oslobođen.

„Ono što je danas toliko interesantno u vezi sa izveštajem je da nakon 10 meseci napora i pregledavanja svih bezbrojnih WhatsApp poruka, nisu našli apsolutno nikakve dokaze koji bi sugerisali suprotno“, rekao je on.

„Apsolutno ništa ne pokazuje da me je bilo koji moj savetnik ili državni službenik unapred upozorio da bi događaji mogli da budu protiv pravila, ništa što bi moglo da kaže da su posle mislili da je to protivno pravilima, ništa ne pokazuje da sam ja verovao ili bio zabrinut da nešto je bilo protiv pravila“, dodao je.

Džonson je rekao da ljudi mogu da „izvuku sopstvene zaključke” o gospođi Grej.

U ranijem saopštenju on je rekao da je „nadrealno otkriti da Komitet predlaže da se osloni na dokaze koje je prikupila i orkestrirala Sju Grej, koja je upravo imenovana za šefa kabineta lidera Laburističke partije“.

Bivša zamenica lidera laburista Harijet Harman predvodi istragu Komiteta za privilegije o ponašanju gospodina Džonsona u Dauning Stritu.

Ako ga poslanici suspenduju na deset dana ili više, na osnovu toga što veruju da je gospodin Džonson obmanuo parlament u decembru 2021. kada je negirao da su se zabave održavale na broju 10, to bi automatski pokrenulo peticiju za opoziv.

A ako bi tu peticiju potpisalo više od deset odsto lokalnog biračkog tela, to bi moglo da dovede do dopunskih izbora u njegovom mestu u Uksbridžu i Južnom Rajlipu.

Komitet je rekao da će gospodin Džonson biti ispitan o „pravilima i uputstvima u vezi sa Kovidom koja su bila na snazi u relevantno vreme“, njegovom „znanju o pravilima i smernicama na snazi“, „prisustvu skupovima koji nisu bili društveno distancirani i onim za koje su izdate fiksne kazne“.

Dodaje se: „Uporedićemo to sa onim što je gospodin Džonson rekao Donjem domu, posebno 1. decembra 2021. godine, 8. decembra 2021. i kasnije.“

Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Komitet je rekao da je parlament možda bio obmanut više puta dok su vodili obračun uživo sa gospodinom Džonsonom.

Gospodin Džonson je primetio da je zabava usred pandemije na broju 10 „verovatno najnesocijalno distancirani skup u Velikoj Britaniji trenutno“, prema pisanim dokazima.

Džonson je danas rekao: „Niko mi nije rekao ni pre ni kasnije da je to protivno pravilima. Bio sam veoma, veoma iznenađen. Zamislite samo da sam iskreno mislio da se u broju 10 dešavaju stvari koje krše pravila kovid-a. Svi će razumeti implikacije toga za Vladu, za našu sposobnost da se borimo protiv Kovida, kakva bi to bila priča“.

„Očekivali biste da sam odmah nešto saopštio svojim najbližim savetnicima i zvaničnicima da kažem šta je ovo, u čemu je problem sa događajem, šta mi radimo po tom pitanju? Nema ništa što bi to pokazalo. Što da ne? Zato što sam verovao da je ono što radimo unutar pravila. Zato sam rekao ono što sam rekao u Donjem domu“.

Pristalice gospodina Džonsona pokrenule su danas koordinisani napad na proces Komiteta za privilegije.

Poslanik Torijevaca Mark Dženkinson rekao je: „Dokument odbora za privilegije otkriva da je materijal koji je napisala Sju Grej, za koju sada znamo da je šef kabineta Keira Starmera, u samoj srži njegovog rada. Ovo je totalni cirkus. Kako se rad glavnog političkog savetnika Keira Starmera može koristiti protiv Borisa ovako? Ovo nikako ne može biti fer proces“.

Bivši ministar Piter Boun rekao je: „Komitet za privilegije danas je priznao da je njegov ključni svedok niko drugi do Sju Grej, šef kabineta Keira Starmera. Kako se ona uopšte može pozvati pred komisiju da odgovori na sve stvari koje ona iznosi o njenom svedočenju“.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve više njih poziva premijera Rišija Sunaka da osigura da se ispitivanje ne nastavi.

Portparol Komiteta za privilegije je rekao: „Izveštaj komiteta nije zasnovan na izveštaju Sju Gre“.

Današnji izveštaj Odbora za privilegije uključuje pet fotografija koje pokazuju Borisa Johnsona na socijalnim okupljanjima u br. 10 tokom lokdauna. Dve od njih su od 19. juna 2020. godine, kada je postojala improvizovana rođendanska zabava za Borisa Johnsona u sobi o kabinetu (za koju je bio novčano kaznjen).

Dve su od 13. novembra 2020. godine, kada je postojala zabava da se obeleži odlazak Li Kaina, šefa komunikacija. A jedna je od 14. januara 2021. godine, kada je došlo do odlaska za dva privatna sekretara.

Postoje četiri fotografije sa događaja 19. juna i pet od 13. novembra događaja u izveštaju Sju Grej. Slike u izveštaju Odbora za privilegije su iste ili slične, ali zamagljivanje je manje intenzivno, što znači da najnovije verzije daju bolji osećaj koliko je malo društvenog distanciranja bilo.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar