Brazil koronavirus
Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro stavio je veto na zakon koji bi omogućio besplatne tampone i uloške za žene i devojčice u školama.

Mesecima se debatuje o uvođenju besplatnih higijenskih artikala u državnim školama, u zemlji u kojoj milioni žena nemaju novca za ličnu higijenu, piše Dojče vele.

Prema ranijem izveštaju Unicefa oko četiri miliona devojčica u Brazilu ne ide u školu dok ima menstruaciju, a četvrtina uopšte nema novca za tampone i uloške, dok isti problem pogađa žene u zatvorima kao i beskućnice.

POGLEDAJTE JOŠ:

Država bi za ovaj zakon trebalo da izdvoji 13 miliona evra godišnje, a ministarka za žene i porodicu Damareš Alveš, podržala je Bolsonarovu odluku i rekla „Moramo da odlučimo, vakcinacija ili tamponi“.

Predsednik Senata Rodrigo Pačeko odbacio je argument da nema dovoljno novca u državnom budžetu.

„U Brazilu se toliko para daje na sve strane, nedopustivo je da mlade žene koje žive u siromaštvu ostaju praznih ruku“, rekao je on.

Pačeko, kao predsenik Senata, po Ustavu ima rok 30 dana nakon što predsedink proglasi veto, da sazove sednicu Senata i Parlamenta.

Velika je šansa da će Kongres glasanjem oboriti veto, rekao je Pačeko.

Poslanica Tabata Amaral koja je učestvovala u pisanju ovog zakona objavila je na svom Tviter nalogu „Nije pitanje da li će Kongres ukinuti veto, već samo kada. Nećemo dopustiti da Bolsonarovi neljudski mačizam određuje živote šest miliona Brazilki koje pate zbog nedostatka higijenskih artikala i bivaju ponižene“.

BONUS VIDEO Pljačka u Brazilu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar