Milorad Dodik Foto:AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nije došao u posetu BiH da bi pretio sankcijama, već da bi pokušao da smiri situaciju.

Pročitajte još:

„On pokušava da smiri situaciju, smisli neka rešenja i onda se vrati za neko vreme da bi pokušali nešto da dogovaramo“, rekao je Dodik za Televiziju Tanjug.

Jedna od glavnih poruka posle susreta sa Eskobarom bila je da neće biti rata u BiH.

„Naravno da nema rata. (Visoki predstavnik Kristijan) Šmit laže. Neće biti rata ovde. Niko nema potencijala, niti iko može da pobedi. Niko ni ne želi, niti mu je to u interesu. Ovo je politička borba za interese, a ne rat“, poručio je Dodik.

On smatra da se do ponovne priče o ratu došlo zbog stalnog upliva stranaca, velikog lobiranja i pomaganja muslimana od strane arapskih zemalja.

„Mi po Ustavu imamo pravo na vojsku. Mi smo rekli da ćemo povući našu saglasnost i ostavićemo rok od šest meseci da se donese novo zakonodavstvo. Ako za šest meseci ne bude bilo nešto razumno, mi idemo dalje“, kaže srpski član Predsedništva BiH.

„Bez mene, Eskobarova poseta bi bila luzerska“

On smatra da je Eskobov razgovor sa njim bio centralni sastanak njegove posete BiH.

„Tražili su od mene da dođem u američku ambasadu, ja nisam hteo i rekao sam dođite u moj ofis i došli su. Bez mene to bi bila promašena, luzerska poseta“. istakao je Dodik.

On veruje da je, kako je rekao, zapostavljanje i ignorisanje BiH od strane američke administracije u prethodnom periodu dovelo je do toga da BiH bude neuređena država. Kako kaže, to je zemlja u kojoj je Visoki predstavnik doneo 140 zakona na šta nema pravo, jer nema ovlašćenja za to.

„Sve je to neregularno i mi u RS nemamo pravo da dopustimo da se to legalizuje, donošenjem neke nove strukture Ustava u kojoj bi BiH dali prava koja nema“, istakao je Dodik.

„Ja imam platu 2.000 evra, visoki predstavnik ima 25.000“

On dodaje da strancima nije u interesu da ovde vlada mir.

„Šta bi onda radili ovde? Visoki predstavnik ima platu od 25.000 evra, a ne plaća porez ni u svojoj zemlji, ni ovde, jer se smatra da radi u zemlji visokog rizika. Po čemu je ovo zemlja rizika, a mi smo lopovi i korupcionaši, a ja imam platu 2.000 evra“, konstatuje Dodik.

On smatra da je dobro što postoji BiH, ali da je BiH kakva pokušava da se napravi nije moguća.

„Mislim da je posle završetka rata trebalo da se izvrši razgraničenje naroda i da se onda u miru živi. Do sada bismo se navikli da živimo u miru i svi bi bili razvijeniji nego sada. Ali ovo je nečija iluzija koju je neko smislio u dalekoj kancelariji, da ostane Bosna, od ista tri naroda koja nisu mogli živeti zajedno u Jugoslaviji. Kako ćemo sada i sa takvom prošlošću, građanskim ratom od četiri godine“, pita se Dodik.

„RS ne treba odvajati od pitanja Kosova i Metohije“

Dodik ističe da pitanje RS ne treba odvajati od pitanja Kosova i Metohije.

„To su delovi Jugoslavije u kojima su stranci posejali rat, pre svega Nemačka, Genšer i ostali. Svi mogu da odu, samo nama nije dozvoljeno. Šiptarima je dozvoljeno da odu, Kurti i priča o savezu sa Albanijom, Rama isto, a šta bi bilo da ja kažem da sam za izlazak iz BiH i ujedinjenje sa Srbijom i da Vučić to podrži. Bio bi dar-mar u regionu“, rekao je on.

„Bez obzira na politiku Srbija ima jasne prioritete, u drzavnom smislu, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta, ali u pogledu nacionalnog pitanja to je RS, jer ovde ima 1,1 miliona Srba“ istakao je Dodik.

„Imamo najveću podršku na Balkanu, posle Vučića“

Na pitanje Tanjuga o izborima koji slede naredne godine, Dodik odgovara da je uveren da će imati apsolutnu većinu u parlamentu BiH.

„Verujem u veliku pobedu. U ovom trenutku moja partija ima 35 odsto podrške birača, što je najbolji rezultat na Balkanu posle predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pojedinačno imamo odlične kandidate za člana Predsedništva BiH i predsednika RS“, uveren je Dodik.

BONUS VIDEO „Vučić i Dodik su kao Zagor i Čiko“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar