Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Institut za proučavanje rata utvrdio je da se ruski predsednik Vladimir Putin sve više oslanja na "neregularne dobrovoljačke i pomoćne snage, umesto na zvanične vojne jedinice". To dokazuje tezu da Putin ima loš odnos sa vojnim zvaničnicima, kao i ruskim Ministarstvom obrane.

Ovakvo stanje stvari objašnjava to što se Kremlj fokusira na regrutovanje-loše pripremljenih dobrovoljaca.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto Putin onda ne naredi opštu mobilizaciju i na taj način popuni ruske trupe u Ukrajini?

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Vojni analitičari smatraju da bi to izazvalo pobunu u Rusiji, dok istovremeno ne bi popravilo situaciju na frontu, jer bi to uglavnom bili neiskusnih mladići kojima se baš i ne gine u drugoj državi.

Na prvom sastanku jesenjeg zasjedanja državne Dume 13. septembra čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je da se „specijalna operacija“ u Ukrajini „pretvorila u rat“ zbog čega je nužna „maksimalna mobilizacija snaga i sredstava“.

Dmitrij Peskov istog dana je demantovao ove tvrdnje i rekao kako „u ovom trenutku nema govora o mobilizaciji“, ali već narednog dana , 14. septembra, vođa Čečena Ramzan Kadirov rekao je da se „svi moraju da se mobilizuju“ ne čekajući da „vodstvo države objavi mobilizaciju“.

Pročitajte još:

Kadirov je ubrzo potom pozvao čelnike 85 ruskih regiona da „pripreme i obuče najmanje hiljadu-dobrovoljaca“.

Uostalom, u Ukrajini je Vrhovna rada je još 3. marta odobrila predsedničku uredbu o opštoj mobilizaciji, koja je ukrajinskoj stani pružila brojčanu nadmoć na frontu.

To je postalo jasno nakon velikog uspeha ukrajinske kontraofanzive kojom je Ukrajina povratila Harkov, koji je gotovo od početka rata bio u ruskim rukama.

Ali, ukoliko bi Rusija uvela opštu mobilizaciju moglo bi da doće do eskalacije sukoba jer će tada i zemlje NATO-a s kojima Rusija graniči morati da odgovore na to i takođe da uvedu mobilizaciju. A, i sam Putin je više puta priznao da je vojni potencijal NATO-a i Ruske Federacije neuporediv

Stoga je jasno da je ruski lider sateran u ćošak i da je primoran da kako zna i ume poveća svoju armiju.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare