Olenivka Foto: PA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES, REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajinska vojska objavila je da je uspešno prešla rijeku Oskil, u čemu su ih Rusi sprečavali od početka ovog meseca. Utvrđivanje položaja na dve obale reke bio bi ključni strateški uspjeh Ukrajine jer olakšava kretanje vojske prema istoku i regiji Lugansk.

Ukrajinska vojska odbila je ruske napade u regijama Harkov i Herson, a kako najavljuje lokalni čelnik, sledeća meta biće upravo susedni Lugansk.

Guverner regije Serhig Gajdaj, objavio je video na kojem se vidi kako tenk prelazi preko pontonskog mosta te je rekao da Ukrajina sada kontroliše levu obalu reke Oskil.

Ukrajinske snage pokrenule su kontraofanzivu na jugu i na severoistoku, a ovog su meseca postigle dramatičan napredak u severnoj regiji Harkov.

Ako ukrajinske snage uspejuu da održe uporište na istočnoj strani Oskila, to će predstavljati snažan proboj njihovih snaga. Gajdaj je rekao da će sledeći cilj biti oslobađanje grada Limana, železničkog čvorišta na istoku Ukrajine koji su ruske snage zauzele ranijih meseci.

Liman se nalazi jugoistočno od Izjuma, grada u kojem su Ukrajinci nakon oslobođenja otkrili masovne grobnice u kojima se nalazi oko 450 tela Ukrajinaca.

Rusi pogodili nuklearnu elektranu

U međuvremenu, ukrajinska državna nuklearna firma Energoatom objavila je u ponedeljak da su ruske snage pogodile nuklearnu elektranu u južnoj regiji Mikolajev, ali njeni reaktori nisu oštećeni i rade normalno.

Eksplozija se dogodila 300 metara od reaktora i oštetila je zgrade elektrane, navodi se u saopštenju Energoatoma. Napad je takođe oštetio obližnju hidroelektranu i dalekovode.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zelenski: Pripremamo se za osvajanje ključnih gradova

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u nedelju uveče je rekao kako je „zatišje“ nakon uspešne kontraofanzive u Harkovskoj oblasti priprema za oslobađanje i drugih delova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

„Možda se nekome čini da nakon niza pobeda imamo određeno zatišje“, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, tvrdeći da je reč o „pripremi“ za osvajanje ključnih gradova poput Marijupolja, Melitopolja i Hersona u idućoj fazi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar