Argentina Foto:Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko/REUTERS/Matias Baglietto/REUTERS/Matias Baglietto/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentinci će danas izaći na birališta na opštim izborima koji se odvijaju u senci najgore ekonomske krize u poslednje dve decenije koja je autsajdersku krajnju desnicu dovelo do uspona i pobedničke pozicije.

Glasanje će verovatno uzdrmati ionako poljuljano argentsko tržište i uticati na veze Argentine sa trgovinskim partnerima poput Kine i Brazila što će odrediti dalji politički put te zemlje, velike izvoznice žitarica sa ogromnim rezervama litijuma i gasa iz škriljaca, navodi Rojters.

Foto: Europa Press / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Biračka mesta se otvaraju u 08.00 po lokalnom vremenu, a očekuje se da će tri vodeća kandidata podeliti glasove: liberalni ekonomista Havijer Milei, centristički, peronistički ministar ekonomije Serđo Masa i konzervativka Patriša Bulrih.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milei je obećavao da će „motornom testerom“ saseći ekonomski i politički status-kvo i on je kandidat kojeg bi trebalo pobediti jer ogorčenim glasačima kojima je dojadila inflacija od 138 odsto i siromaštvo koje pogađa više od dve petine stanovništva, poručuje da će razbiti sve što nije dobro.

„Ljudi žele da se stvari promene. Kako ? Oni o tome nemaju pojma, ali žele promene“, rekao je Federiko Aurelio, predsednik konsultantske firme Aresco.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar