Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Šef američkih obaveštajnih službi Džon Retklif ocenio je danas da je Kina "najveća pretnja po demokratiju i slobodu u svetu od Drugog svetskog rata", dok ;Vašington pooštrava izdavanje viza članovima kineske Komunističke partije.

U članku objavljenom u Vol strit džornalu, Retklif je osudio i kinesku kradju američkih poslovnih tajni i odbrambenih tehnologija.

Iz sveta i regiona čitajte i:

„Narodna Republika Kina predstavlja danas najveću pretnju po Ameriku i najveća je pretnja po demokratiju i slobodu u svetu od Drugog svetskog rata“, napisao je šef američkih obaveštajnih službi.

On je takodje opisao operacije u kojima su kineski agenti koristili ekonomski pritisak da bi uticali ili kompromitovali američke zakonodavce.

„Kineski lideri nastoje da prava pojedinca podrede volji Komunističke partije“, naveo je Retklif.

Istovremeno, američki Stejt department je saopštio su članovi Komunističke partije Kine „neprijateljski raspoloženi prema američkim vrednostima“.

Prema novim pravilima koja odmah stupaju na snagu, vize izdate članovima kineske partije i njihovim porodicama važiće samo mesec dana nakon izdavanja i to za jedan ulazak, dok su ranije važile do 10 godina i omogućavale su neograničen broj ulazaka u SAD.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram