Foto:REUTERS/Abdul Khaliq Achakzai

Albanija koja je prihvatila smeštaj avganistanskih državljana, američkih saradnika, priprema se za njihov dolazak. Među trećim zemljama koje su prihvatile izbeglice iz Avganistana su Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Oko 350 Avganistanaca koji su trebali da stignu u Albaniju pre dva dana, i dalje nisu stigli zbog poteškoća na prikupljanju onih koji su na listi za evakuaciju iz Kabula.

Na vojnom aerodromu u Tirani je postavljen privremeni prihvatni centar, koji će, prema rečima albanskih vlasti, služiti za prvo zaustavljanje avganistanskih izbeglica za koje se očekuje da će stići u Albaniju.

Aerodromski prihvatni centar koristiće se za pružanje prve pomoći Avganistancima, što predviđa psihološku i socijalnu pomoć i osnovne usluge u hrani ili drugih mogućih potrepština.

Nakon završetka potrebnih procedura na aerodromu, prve izbeglice biće prebačene i smeštene u Tirani u studentske domove, koji su već pripremljeni za njih.
Albanija se pridružila izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt department, nije obavezala da privremeno prihvati stanovnike Avganistana
Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

Među trećim zemljama koje su prihvatile izbeglice iz Avganistana su Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

BONUS VIDEO: Talibani guraju Avganistan u srednji vek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram