Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Srbija je nedavno odustala od uvođenja superbrze 5G mobilne mreže jer, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, običnim građanima nije potrebna. Srbija međutm, nije jedina zemlja u svetu u kojoj vlast odbija da uvede 5G mrežu, a razlozi za to su brojni. Pojedine države odustale su od ove mreže zbog politike, pod pritiskom SAD, ali i nekih drugih, bizarnijih i naučno nepotvrđenih razloga.

Zbog političkih razloga i tinjajućeg sukoba sa Kinom, Sjedinjene Države predvodnica su fronta koji se protivi upotrebi opreme kineske kompanije Huavej u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu. Zbog konstantnih pritisaka SAD, mnoge zemlje su odustale ili blokirale Huavejovu 5G tehnologiju iako je Huavej potpisao više desetina ugovora za izgradnju 5G mreže širom Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Pročitajte još:

Kada je reč o Evropskoj uniji, zemlje EU nemaju zajednički stav o korišćenju usluga kineske kompanije u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je bezbednosno, ali i političko pitanje, nakon upozorenja i pretnji SAD da bi infrastrktura mogla biti iskorišćena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije.

Gde ima 5G mreže

Trenutno u svetu ima više desetina država koje su ili uvele 5G mobilnu mrežu ili su na putu da to ostvare do kraja ove godine. Na toj listi, naravno, nalaze se tehnološki giganti poput Australije, Južne Koreje, Japana, Kine, SAD, ali su potrebu za uvođenjem ovih tehnologija istakle i siromašnije države poput Pakistana, Indije i Tajlanda, dok je Južnoafrička republika jedina država Afrike koja uveliko koristi 5G mrežu.

U Evropi 5G mrežu koriste: Bugarska, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska. 5G mreže ima i u Norveškoj, Švajcarskoj, Velika Britanija, a naredne godine se očekuje i u Hrvatskoj. Neke evropske zemlje koriste Huavejevu opremu, ali većina koristi opremu drugih operatera.

U ostatku sveta, 5G oprema postavljena je po Kanadi, Hong Kongu, Indiji, Kuvajtu, Novom Zelandu, Omanu, Filipinima, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Tajlandu, Tajvanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Urugvaju.

Foto:AP Photo/Andy Wong

5G protivnici

Lista zemalja koje zabranjuju uvođenje 5G mreže svodi se na neizdavanje dozvole kineskoj kompaniji Huavej da na njihovim teritorijama izgradi svoje predajnike i omogući pristup najsavremenijim tehnologijama mnogo šire nego u ovom trenutku.

U države koje su se izjasnile da najvećem kineskom mobilnom gigantu stave veto na poslovanje ubrajaju se Austrija, Belgija, Danska, Češka, Francuska i Turska. Maleni, ali bogati Bahrein takođe se protivi 5G mreži, a uz njega su i Brazil, Kenija i Malezija.

Kako radi 5G mreža?

Kao i kod prethodnih mobilnih tehnologija, mreže 5G oslanjaju se na signal koji prenose radio talasi – deo elektromagnetnog spektra – emitovani između antene ili stuba i vašeg telefona. Stalno smo okruženi elektromagnetnim zračenjem – od televizijskih i radio signala, kao i čitavog dijapazona drugih tehnologija, uključujući mobilne telefone, do prirodnih izvora, kao što je sunčeva svetlost.

Mreža 5G koristi talase više frekvencije od ranijih mobilnih mreža, omogućujući istovremeno pristup internetu za više uređaja i pri većim brzinama. Ovi talasi prevaljuju kraće razdaljine kroz urbane prostore, tako da 5G mreže zahtevaju više predajnika od prethodnih tehnologija, smeštenih bliže površini zemlje. Elektromagnetno zračenje koje koriste sve tehnologije mobilne telefonije navelo je neke ljude da se zabrinu zbog veće opasnosti po zdravlje, uključujući izazivanje nekih tipova raka.

Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Svetska zdravstvena organizacija je 2014. godine izjavila da „nije ustanovljeno da upotreba mobilnih telefona izaziva bilo kakve loše posledice po zdravlje”. Međutim, SZO zajedno sa Međunarodnom agencijom za istraživanje raka (IARC) klasifikovala je svo zračenje radio frekvencija (čiji su mobilni signali sastavni deo) kao „potencijalno kancerogene”. Oni su svrstani u tu kategoriju zato što „postoje dokazi koji su zamalo konačni da izloženost može izazvati rak kod ljudi”.

Teorije zavere

Mobilna mreža najnovije pete generacije, tzv. 5G mreža, našla se kao odlična podloga za manipulaciju mnogih svetskih analitičara, koji u njoj vide odlično sredstvo za nametanje svojih ideja koje često prevaizlaze granice zdravog razuma. Za većinu svetskog stanovništva apsolutno nepoznate mogućnosti 5G mreže bile su pogodno tlo da i u intelektualno naprednijem delu populacije izazovu sumnju da zračenje savremene telekomunikacione mreže dovodi do širenja pandemije.

U rasprostiranju ovakvih uverenja važnu ulogu odigrale su i uglednije ličnosti svetske nauke. Tako poznati nemački fizičar Klaus Buhner tvrdi da 5G mreža deluje kao gorivo za koronavirus, jer utiče na otvaranje kalcijumskih kanala u ljudskom organizmu što pogoduje ekspanziji epidemije.

Foto: EPA-EFE/Aris Oikonomou

“Moderna mobilna mreža nije stvorila koronavirus, ali je delovala kao gorivo za njegovo ubrzano širenje. Svako pa i kratkotrajno izlaganje zračenju 5G mreže uzbunjuje čovekov imunitet, a dugotrajno dovodi do otvaranja kalcijumskih kanala. To su kanali koje koristi koronavirus za svoje razmnožavanje”, smatra ovaj nemački fizičar.

Teoretičarima zavere na ruku je išlo što je Vuhan  među prvim gradovima u Kini koji su dobili 5G mrežu, i upravo to je grad u kojem se pojavio novi virus. Slučajnost? Pa, ako gledamo realne činjenice – da. Ali, teorija kaže da ova mreža proizvodi opasno zračenje, koje nam smanjuje imunitet i opasno je po ljudsko zdravlje, a koronavirus nije uopšte virus, već trovanje tim opasnim zračenjem. Čitava teorija je bazirana na istraživanju starom 20 godina, koje je u međuvremenu opovrgnuto. Takođe, Vuhan je samo jedan od 16 gradova u Kini koji su dobili 5G internet u isto vreme.

Iz sveta i regiona čitajte:

Naučno objašnjenje

Toksikološki izveštaj koji je 2018. objavilo američko Ministarstvo zdravlja i na koji se pozivaju oni koji su zabrinuti za bezbednost, pokazao je da mužjaci pacova izloženi visokim dozama zračenja radio frekvencije razvijaju tip kancerogenog tumora na srcu. Za potrebe ove studije, čitava tela pacova bila su izložena zračenju mobilnih telefona devet sati dnevno svakog dana dve godine, počev od perioda pre nego što su rođeni. Nije pronađena veza sa rakom kod proučavanih ženki pacova ili miševa. Takođe je otkriveno da pacovi izloženi zračenju žive duže od onih u kontrolnoj grupi.

Viši naučnik na studiji rekao je da „izloženost korišćena u studijama ne može direktno da se poredi sa izloženošću koje doživljavaju ljudi kad koriste mobilne telefone”, čak ni kod onih koji ga baš mnogo koriste. Postoji čak grupa naučnika i doktora koji su pisali Evropskoj uniji tražeći da se postavljanje 5G mreže zaustavi.

Foto:EPA-EFE/OMER MESSINGER

Više na elektromagnetnom spektru, daleko iznad onih frekvencija koje koriste mobilni telefoni, postoje očigledni rizici po zdravlje od dužeg izlaganja. Sunčevi ultraljubičasti zraci spadaju u ovu štetnu kategoriju i mogu da izazovu rak kože. Postoje stroga savetodavna ograničenja čak i za nivoe višeg energetskog zračenja kao što su medicinski rendgen i gama zraci, od kojih oba mogu da dovedu do štetnih posledica po ljudsko telo.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar