5G mreža
Foto: Olga Litvinova / Alamy / Alamy / Profimedia

Mada je za neke tema 5G mreže sporna, stručnjaci se slažu da će 5G doneti revoluciju i brojne nove mogućnosti u različitim industrijama, od telemedicine, preko transporta do obrazovanja.

Ipak, postoji još jedna prednost te mobilne mreže za koju mnogi ne znaju, a to je energetska učinkovitost 5G infrastrukture, piše sajt Zimo. Kao i ostale industrije, i telekomi su pod izazovom smanjenja svog ugljeničnog otiska, odnosno emisije štetnih gasova, dok se u isto vreme očekuje veliko povećanje saobraćaja. Upravo bi 5G mogao biti jedno od oružja u borbi protiv klimatskih promena i ispunjenja zacrtanog cilja o nultoj emisiji štetnih gasova do 2050. godine.

Na Forbsu, upoređujući s 4G mrežama, naglašavaju kako bi ušteda s 5G mogla biti puno veća, zahvaljujući, između ostalog, činjenici da se bazne stanice, kad nema prenosa podataka, mogu privremeno isključiti, odnosno mogu biti u hibernaciji i probuditi se kada se neki uređaj spoji na nju. Bazne stanice odgovorne su za čak 57 odsto prosečne potrošnje energije telekoma, a zanimljivo je da su stanice starije generacije trošile samo do 20 odsto energije na prenos podataka, dok se ostala potrošnja odnosila na gubitak toplote, baterijske jedinice, neučinkovito hlađenje itd. S 5G se ta potrošnja može smanjiti za 40-ak odsto.

Pročitaj i:

Ipak, najveći potencijal 5G u borbi protiv klimatskih promena ne leži samo u smanjenju emisije štetnih gasova u telekom industriji, već će omogućiti energetsku učinkovitost i uticati na smanjenje ugljeničnog otiska i brojnih drugih industrija. Korišćenjem modernih tehnologija poput edge i cloud computinga, napredne analitike bazirane na veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama, 5G pruža platformu zahvaljujući kojoj industrije i gradovi mogu postati energetski učinkovitiji.

Na Forbsu su spomenuli i neke primere uštede korišćenjem spomenutih tehnologija, uključujući smanjenje broja državnih vozila na putevima nakon sprovedene analize njihovog korišćenja u Velikoj Britaniji, kao i smanjenu potrošnju energije i emisije štetnih gasova u jednoj slovenskoj cementari nakon implementacije rešenja za praćenje potrošnje energije svakog proizvodnog procesa. Kako bi broj takvih primera bio sve veći, a emisije što manje, posebno se naglašava uloga država koje bi trebalo da sarađuju s vlasnicima infrastrukture, mobilnim operatorima i predstavnicima različitih industrija kako bi se razvile zajedničke platforme za jedinstven pristup upravljanju i smanjenju potrošnje energije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare