Protest ispred američkog vrhovnog suda Foto:Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Semjuel Alito, sudija Vrhovnog suda u Americi, pripremio je nacrt odluke o abortusu u toj državi, u kojoj se navode planovi o ukidanju presude iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan. Ono što Vrhovni sud sada želi je da ukine pravo svakoj državi da odlučuje o pravu na abortus, već bi to bilo regulisano presudom Vrhovnog suda. Navodi o mogućem ukidanju prava na abortus izazvali su buru u američkoj javnosti, a mi vam donosimo pet ključnih stvari koje treba da znate o potresu u Sjedninjenim Američkim Državama.

Šta želi sudija Alito?

Nacrt koji je izradio sudija Alito predstavlja ukidanje odluke iz 1973. godine, koja je doneta u slučaju Ro protiv Vejda. Tadašnja odluka suda garantuje ustavnu zaštitu prava na abortus, a potvrđena je i u slučaju iz 1992. godine.

Alito sada smatra da savezne države koje čine SAD ne treba da imaju pravo da same odlučuju o abortusu, već da to mora biti regulisano od strane Vrhovnog suda i u tom slučaju se mora primenjivati u svim državama.

Ovo bi značilo da pravo žena na abortus zavisi od sudija Vrhovnog suda, naročito Alita kao inicijatora kontroverzne ideje.

Protest ispred američkog vrhovnog suda Foto:Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta piše u presudi iz 1973. godine?

Kao povod za novi nacrt Alito je uzeo presudu iz slučaja Ro protiv Vejda koja je doneta 1973., a onda i potvrđena 1992. godine.

U pomenutom slučaju, Vrhovni sud je doneo presudu kojom je saveznoj državi Teksas, koja je tada zabranjivala abortus. Vrhovni sud je odlučio da je taj princip u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Međutim, prema mišljenu sudije Alita, tada je napravljena greška koja i danas ostavlja posledice.

„Slučaj Ro protiv Vejda je bio ozbiljna greška od samog početka. Vreme je da se poštuje Ustav i da se pitanje abortusa vrati narodno izabranim predstavnicima“, napisao je Alito u dokumentu.

Protest ispred američkog vrhovnog suda Foto:Stefani Reynolds / AFP / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/REUTERS/Jonathan Ernst

Šta kažu ostale sudije?

Prema pojedinim navodima, četvorica sudija koje su imenovali republikanci – Klerens Tomas, Nil Gorsuč, Bret Kavano i Ejmi Koni Beret, podržavaju stav sudije Alita.

Istovremeno, sudije koje su imenovane od strane demokrata, a reč je o Stivenu Brajeru, Sonji Sotomajor i Eleni Kagan, oštro se protive planu koji će, prema njihovom mišljenu, narušiti prava žena.

Portparol Vrhovnog suda je odbio da komentariše pomenuti nacrt i namere sudije Alita.

Koja su ovlašćenja Vrhovnog suda?

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je najviša instanca sudske vlasti u SAD.

Protest ispred američkog vrhovnog suda Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

U trećem članu Ustava SAD utvrđen je položaj ovog suda, a on podrazumeva da da se sudska vlast u zemlji poverava Vrhovnom sudu, ali i nižim sudovima koje Kongres može da menja.

Mnogo je važnije njegovo ovlašćenje da sve akte zakonodavne i izvršne vlasti proglašava protivustavnim i time ih stavlja van snage, zbog čega ima daleko veću važnost nego slične institucije u drugim državama.

Sudije Vrhovnog suda imenuje predsednik SAD, a potvrđuje Senat. Mandat sudija je doživotan, ali može prestati na lični zahtev sudije ili smenom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šta može da se desi u budućnosti?

Mišljenje sudije Alita i nacrt koji je napravio je i dalje samo to – njegovo mišljenje.

Sudije mogu da menjaju svoje glasove dok nacrti mišljenja kruže, a glavne odluke mogu biti predmet višestrukih razmatranja i promene stava, ponekad samo nekoliko dana pre nego što je odluka objavljena.

Odluka suda neće biti konačna sve dok ne budu objavljena, verovano u naredna dva meseca.

Ukoliko ona zaista stupi na snagu, očekuje se da će ionako podeljeno američko društvo doživeti još jedan udarac, ali i masovne proteste širom zemlje.

BONUS VIDEO Inicijativa za zabranu abortusa – ko pokušava da upravlja ženskim telom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare