Protest ispred američkog vrhovnog suda Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće izašli su danas na ulice Vašingtona nakon vesti da bi Vrhovni sud SAD mogao da poništi presudu "Ro protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike. "Njujork tajms" ocenjuje da bi ovo mogla biti najkontroverznija odluka u istoriji najviše sudske instance u SAD.

Američki portal Politiko je preneo da nezvanična većinska sudska odluka koja je juče procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine.

Foto: Tanjug/ AP/Alex Brandon

Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informaciju, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

Foto: Tanjug/ AP/Alex Brandon

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politiko objavio ovu informaciju, masa ogorčenih demonstranata ispred Vrhovnog suda pozivala je demokrate u Kongresu da preduzmu mere za zaštitu prava na abortus, istovremeno osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/ AP/Alex Brandon

„Ovo je moralno pitanje, a ako je u pitanju moralno pitanje ne bi trebalo da nam se uskraćuje pravo na samostalni izbor“, kaže 19-godišnja studentkinja Eni Mekdone.

#related-news_0

Demonstranti su nosili trasparente na kojima je pisalo „Pravosuđe, napolje iz moje vagine“ i „Volim nekoga ko je abortirao“, a pojavio se i manji broj aktivista protiv abortusa koji su pevali i skandirali sa bubnjevima i gitarama, dok su im pristalice abortusa uzvraćale da je abortus sastavni deo zdravstvene zaštite.

Abortus je jedno od pitanja koja izaziva najveće podele u američkoj politici i traje skoro pola veka. Za sada su i Vrhovni sud SAD i Bela kuća odbili da komentarišu napise portala Politiko.

BONUS VIDEO: Inicijativa za zabranu abortusa – ko pokušava da upravlja ženskim telom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar