Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U subotu je Stranka slobode i pravde (SSP) predložila Zdravka Ponoša kao predsedničkog kandidata, a dan nakon toga još uvek nema reakcije druge opozicione, tzv. "zeleno-leve" koalicije, ali ni dela stranaka okupljenih oko SSP i njenog lidera Dragana Đilasa. Još uvek nema ni reakcije SDS i Borisa Tadića, a utisak je da će desna, tj nacionalna opcija predložiti svoje kandidate i da barem u prvom krugu neće podržati Ponoša.

Sa sednice Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) koja je održana u Novom Sadu u subotu je stigla glavna vest: Zdravko Ponoš biće kandidat za predsednika stranke čiji je lider Dragan Đilas. Time su potvrđena pisanja našeg portala da je ime generala i bivšeg načelnika Generalštaba jedno od glavnih imena koje će stati na crtu Aleksandru Vučiću.

Spominjala su se istraživanja, isticalo pet ili šest kandidata, ali za SSP dilema je rešena – 3. aprila kandidat ujedinjene opozicije biće Zdravko Ponoš.

U ovom momentu, opozicija nije preterano ujedinjena oko novog kandidata, a utisak je da nisu sve relevantne političke opcije spremne da „blanko“ daju podršku kandidatu koji je i dalje član Narodne stranke.

Upravo javnost sa nestrpljenjem čeka reakciju stranke na čijem čelu je Vuk Jeremić, budući da je on javno rekao da je prvi izbor ove stranke za predsednika potpredsednik Miroslav Aleksić.

SSP, PSG i Janko Veselinović podržali Ponoša, Demokratska stranka se nije izjasnila

Narodna stranka se danas oglasila saopštenjem u kojem su rekli da su iz medija informisani o odluci da kandidat SSP bude Ponoš.

„Nastavićemo da poštujemo koalicioni sporazum potpisan 26. novembra 2021. godine, kao i sve druge dogovore koje je postigla sa svojim partnerima. S tim u vezi, nećemo preduzimati bilo kakve jednostrane korake. Jedinstvo opozicije je ključna pretpostavka za uspeh na predstojećim izborima. Zajednički kandidat za predsednika Republike trebalo bi da bude osoba za koju se objektivnim metodama utvrdi da ima najveći potencijal da se suprotstavi kandidatu vlasti. Odlučivanje po ovom važnom pitanju ne bi smelo biti vođeno bilo kakvim ličnim, partijskim ili drugim posebnim interesima“, objavila je Narodna stranka i podvukla da je koalicionim dogovorom precizirano da se odluka o kandidatu donosi zajednički.

Svoje poverenje Zdravku Ponošu pružila je članica koalicije u kojoj se nalazi SSP i Narodna, Pokret slobodnih građana (PSG) koji je pružio podršku članu Narodne stranke.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Verujemo da bi gospodin Ponoš kao čovek nesumnjivog obrazovanja, profesionalnog, političkog i ličnog kredibiliteta dužnost predsednika obavljao pošteno i u skladu sa Ustavom propisanom obavezom da bude simbol državnog jedinstva“, saopštio je PSG.

Demokratska stranka nije se oglašavala zvaničnim kanalima od kada je objavljena ova vest, a potpredsednica stranke Tatjana Manojlović rekla je za Nova.rs da ne želi da se izjašnjava o ovom pitanju pre nego što se sastanu stranački organi.

Željko Veselinović, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Isto je objavio i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je rekao da će se organi pokreta izjasniti, ali da on pruža punu podršku predlogu da bude Ponoš bude kandidat.

Koalicija „Moramo“ se ne opredeljuje, SDS čeka organe stranke

Stranka Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma Akcija, inicijativa Ne davimo Beograd i pokret Ekološki ustanak formirali su nedavno zeleno-levu koalciju „Moramo“, za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore.

Predstavnik koalicije i lider Stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je za Nova.rs da je stav SSP oko Zdravka Ponoša njihov unutarstranački stav, te da se koalicija „Moramo“ nije opredeljivala po ovom pitanju.

Koalicija Moramo
Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Važno je da se napravi dogovor o zajedničkom kandidatu jer samo tako možemo pobediti na izborima. Mi se ne možemo odrediti prema stavu jedne stranke, a oni prvo moraju da se dogovore unutar svoje koalicije pa ćemo onda razgovarati. Put do toga nikako nije predstavljanje pojedinačkih stavova o kandidatu“, rekao je Zelenović za Nova.rs.

Generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov rekao je da će se stranka narednih dana oglasiti po ovom pitanju, nakon što se sastanu stranački organi.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi ćemo u narednim danima imati Predsedništvo stranke na kojem ćemo razgovarati o narednim izborima i načinima na kojima ćemo nastupati. Ne bih sada na osnovu medijskih natpisa komentarisao kandidate, posebno zbog toga što nakon toga krene u hajku u režimskim medijima. Sve što imamo da kažemo o Ponošu, mi ćemo to reći prvo u okviru stranke“, rekao je Samofalov u izjavi za Nova.rs.

Ostale opozicone stranke imaju svoje kandidate

Što se tiče preostalih opozicionih stranaka, koje su uglavnom na desnom političkom spektru, one su već uglavnom istakle svoje kandidate. Koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS istakli su Miloša Jovanovića kao kandidata za predsednika.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Boško Obradović biće kandidat Dveri za predsednika, a lider SRS Vojislav Šešelj rekao je da bi izbegao ovog puta da bude predsednički kandidat SRS. Još uvek se ne zna koji je stav DJB i Zavetnika, a u predsedničku trku će ući i nestranački kandidat i novinar Srđan Škoro kao predstavnik koalicije „Da se struka pita“.

Bonus video: Zdravko Ponoš – Prerano objavljeno ime ili dobar potez opfozicije 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare