Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia/Zoran Lončarević

Vladika Grigorije oglasio se na društvenoj mreži Instagram.

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke obratio se pratiocima na pomenutoj društvenoj mreži i pokušao da uputi reči utehe u jeku sukoba koji traje od 7. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ

Njegovu poruku prenosimo u celosti:

„Nekako osjećam da sam dužan da vam se u nekim razumnim razmcima javim na ovom profilu. Prosto sam navikao na to i vas i sebe tokom posljednje dvije godine. Prvi put – možda uslijed rata i ratova, možda zbog trauma koje i sam nosim iz jednog rata, a koje iznova postaju bolne i opipljive – već nekoliko dana smišljam šta da kažem, a da to ne bude isprazno nego korisno i vama i meni (kao što sam do sada pomišljao da moje riječi mogu biti makar ponekad i bar malo korisne).

Prvi put otkako komuniciram s vama putem Instagrama sve što pomislim ili napišem čini mi se banalno i bezmisleno. Ako je suza jednog jedinog djeteta cijena koju treba platiti da bi ovaj svijet postojao, onda takav svijet ne treba da postoji, rekao je nešto slično Dostojevski kroz jednog od svojih najpoznatijih junaka, Ivana Karamazova.

Šta onda reći danas kada toliko djece plače? I već osjećam nemoć riječi i moć ćutanja kojim je počeo hučati ovaj svijet proteklih sedmica.

Otuda nemam snage bilo šta utješno da napišem ili kažem, samo bih se usudio da predložim da ne slušamo larmu vođa (velikih i malih), kao ni onu iz medija, nego da pokušamo oslušnuti Tišinu, koja je, čini mi se, moćnija i dublja od bilo čega drugog.

Možda iz te tišine naučimo kako izdržati ne gubeći nadu i kako vjerovati da će ipak sve proći…“

BONUS VIDEO: Reporter N1 u Izraelu: „Kažu da je Gaza videla kako izgleda pakao“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar