Redžep Tajip Erdogan, Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan održali su danas sastanak u četiri oka u Beogradu, a ekonomija je jedan od ključnih aspekata posete turskog predsednika.

„Poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, kakav je predsednik Erdogan, za Srbiju je uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

On je ocenio da na političkom planu ova poseta daje zamah jačanju odnosa dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta.

Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije, naveo je Vučić.

On je dodao da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za Srbiju, posebno u teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija i razgovora Erdogana sa predsednikom Srbije, njih dvojica će prisustvovati četvrtoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisivanju sporazuma o saradnji.

Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.

Tokom Erdoganove posete Beogradu trebalo bi da bude potpisano više dokumenata – memoranduma o razumevanju i saradnji Srbije i Turske, u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.

Predsednik Turske u Beograd je doputovao posle kratke posete Tirani gde je prisustvovao svečanom otvaranju velike džamije koju je finansirala Turska.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare