Foto:Vesna Lalić

Ministar finansija Siniša Mali i dalje ćuti o navodima potpredsednice SSP Marinike Tepić, koja je juče za Nova.rs rekla da je Mali preko svoje agencije bio eksterni konsultant firme "Milenijum tim", koja je poslednjih godina toliko razgranala svoj biznis da je ušla u gotovo sve grane srpske ekonomije. Ovaj posao Malog, međutim, nije jedino što ga povezuje sa tom privatnom kompanijom.

Portal Nova.rs juče je uputio pitanja Sinišu Malom da li su tačni navodi Marinike Tepić da je preko svoje nekadašnje firme „Oli konsalting“ sarađivao sa „Milenijum timom“ i bio njihov eksterni konsultant, kao i na čemu je sve konkretno bio angažovan.

Odgovore, međutim, do objave ovog teksta nismo dobili.

Tepić je za naš portal juče navela da je lično videla dokument na kome piše da je aktuelni ministar finansija preko svoje nekadašnje agencije „Oli konsalting“ bio eksterni konsultant firme „Milenijum tima“.

„Veoma intenzivno je radio za njih upravo krajem 2012, pre postavljanja na čelu Privremenog organa Grada Beograda 2013. godine“, rekla je Tepić za Nova.rs.

“Milenijum tim” prvo se vezivao za SPS, zbog poslova koje je dobijala od Srbijagasa i predizbornih spotova Dušana Bajatovića u kojima su se pojavljivali vlasnici te firme Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Međutim, biznis “Milenijum tima” rapidno se širio, a potom su obelodanjene i posredne veze aktuelnog ministra finansija i te kompanije.

Naime, kako je KRIK pisao 2019, Predrag Mali, rođeni brat Siniše Malog, je pet godina vozio automobil marke “audi” koji je prvo bio u vlasništvu “Milenijum tima”, a potom je preregistrovan na drugu kompaniju “KBV datakom”. Sem automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog.

KRIK je objavio da je sat posle ponoći 26. decembra 2014, saobraćajni policajac zaustavio crni “audi A6” nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu. Utvrdio je da je vozač bio pod dejstvom alkohola te je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je kasnije podneta prekršajna prijava. Vozač “audija” bio je Predrag Mali.

Istim “audijem”, tri meseca ranije, objavio je KRIK, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, u danu održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa ovim incidentom, Mali je slagao tužioca da je “audi” njegov.

Poslovi bez tendera, veštačko jezero, mostogradnja, banje…

Insajder je ranije otkrio da je ta “Milenijum tim” dobijao poslove bez tendera na izgradnji manjih distributivnih gasovoda, a angažovan je i na projektu “Beograd na vodi” i to od samog početka. Ta firma učestvovala je u rušenju objekata, gradnji kafića Savanova, uređenju Hercegovačke ulice, a  paralelno sa tim radovima gradila je promenadu i kao podizvođači trenutno su angažovani na izgradnji ključne zgrade u projektu – Kule Beograd.

Kako je pisao naš portal, “Milenijum tim” dobio je na projekat sanacije čišćenja taložnice i izgradnje cevovoda PP Makiš, a sklopio je i ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja, koja se nalazi u većinskom vlasništvu države.

Pošto su već ušli u sve ključne građevinske projekte, vlasnici Milenijum tim okrenuli su se vinogradarstvu, a dokument do koga je došla Nova.rs, pokazao je da je kompanija kupila 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Leskovca od nekada velike i uspešne kompanije NAVIP, koja je otišla u stečaj.

Sem vrednog zemljišta sa šumom i vinogradima, preduzeće povezano sa vlasnicima “Milenijum tima”, od kompanije NAVIP u stečaju kupilo je i veštačko jezero.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar