Foto: Branko Gavrić

Od dolaska na vlast Srpske napredne stranke, firma Milenijum tim toliko je razgranala poslove da u isto vreme gradi stanove, ulaže u vinograde, veštačka jezera i banjski turizam, mostogradnju, učestvuje u gasifikaciji... Uočljivo je, međutim, da je u Beogradu "pikirala" najatraktivnije lokacije i to pored beogradskih reka, pa od početka gradi Beograd na vodi, angažovana je i na Makišu, a nedavno je obelodanjeno da joj je u planu da kupi Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", preko koga bi mogla da dođe i do još nedirnutog Velikog ratnog ostrva.

Preduzeće Milenijum tim osnovano je još pre 18 godina, ali jači prodor na tržištu kreće sa poslovima gasifikacije, koje je dobijala od Srbijagasa i to bez tendera. Iako je zbog toga važila za firmu blisku socijalistima, a posebno Dušana Bajatovića, zbog poslova koji su se širili kao hobotnica po svim sferama biznisa i otkrivenih veza sa naprednjacima, ime kompanije sada se uveliko vezuje za SNS i njenog funkcionera Sinišu Malog.

„Milenijum tim“ od samog početka je angažovan na projektu Beograd na vodi – prvo je rušio objekte na tom području, potom čistio teren, da bi zatim krenuo da gradi.

Mada su ih pojedini dovodili u vezi i sa nelegalnim rušenjem u Savamali u noći između 24. i 25 aprila 2016. godine, ta firma je demantovala da je učestvovala u tim događajima.

„Milenijum tim“ izgradio je prvi objekat u Beogradu na vodi – „štand“, odnosno kafić „Savanova“, a potom je krenulo uređenje Hercegovačke ulice. Paralelno sa tim radovima, ta firma gradila je promenadu, na koju je naročito ponosan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.“

„Milenijum tim“ gradio je i druge saobraćajnice na tom gradilištu, a postavljao je i toplovodne, gasovodne, elektro, vodovodne i telekomunikacione instalacije.

Kao podizvođači italijanske firme „Pizzarotti“, trenutno su angažovani na izgradnji ključne zgrade u projektu – Kule Beograd.

Projekat na Makišu, seča drveća

„Milenijum tim“ pohvalio se na svom sajtu i projektom na Makišu, delu Beograda koji je poslednjih meseci u žiži javnosti, jer vlast na tom području planira da gradi stanove. Nije isključeno da će ta firma bude angažovana i na tim poslovima, a trenutno radi na projektu sanacije čišćenja taložnice i izgradnje cevovoda PP Makiš.

Na sajtu „Milenijum tima“ piše da radovi podrazumevaju i pripremne radove na raščišćavanju obalskog dela taložnice i terena na mestu taložnih kaseta, „što uključuje i seču drveća i rastinja i odvoz materijala“.

Nije poznato na koji je način angažovana na ovom projektu, niti koliko je novca dobila za taj posao.

Kako doći do Velikog ratnog ostrva?

„Milenijum tim“ traži način da dođe i do prvog projekta na Velikom ratnom ostrvu. Ta firma namere je iskazala otkrivenim planom da kupi Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji je nedavno dobio posao izrade „Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda“ baš na tom zaštićenom području.

Direktor Instituta Dejan Divac potvrdio je da postoje planovi o privatizaciji Instituta „Jaroslav Černi“, a na pitanje da li je tačno da se za kupovinu tog instituta interesuje Milenijum tim, Divac je rekao:

„Ne samo što sam čuo, nego su se oni ljudi javili i rekli da je to tako… Smatram da je to ugledna firma koja se bavi izgradnjom raznih investicionih objekata“, rekao je Divac.

Novotkriveni projekti i poslovi

Kako je portal Nova.rs otkrio u poslednjih nekoliko meseci, „Milenijum tim“ sklopio je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja, koja se nalazi u većinskom vlasništvu države. U isto vreme, osniva novu firmu pod nazivom “Mostogradnja ING”, koja bi, kako tvrde radnici, trebalo da preuzme deo zaposlenih iz pomenute državne kompanije i zakupi njenu proizvodnu halu u Batajnici.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pošto su već ušli u sve ključne građevinske projekte, vlasnici Milenijum tim okrenuli su se vinogradarstvu, a dokument do koga je došla Nova.rs, pokazao je da je kompanija kupila 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Leskovca od nekada velike i uspešne kompanije NAVIP, koja je otišla u stečaj.

Kako pokazuje dokument Privrednog suda u Beogradu, stečajni upravnik kompanije NAVIP je krajem avgusta 2020. oglasio prodaju oko 200 hektara zemljišta u okolini Leskovca. Vinogradi, šuma, pašnjaci, njive i objekti koji se nalaze na njima, prodati su firmi Alea Consalting iz Beograda, koja je oko 185 hektara platila 67,7 miliona dinara.  Podaci Agencije za privredne registre kažu da je direktor Alea Consalting Ivan Bošnjak, jedan od vlasnika „Milenijum tima“.

#related-news_0

Sem vrednog zemljišta sa šumom i vinogradima, preduzeće povezano sa vlasnicima “Milenijum tima”, od kompanije NAVIP u stečaju kupilo je i veštačko jezero.

Političke veze

Političke veze „Milenijum tima“ sa strankama na vlasti odavno su otkrivene, a u slučaju SPS nisu bile ni skrivane. Naime, vlasnici te kompanije Ivan Bošnjak i Stojan Vujko pojavilisu se u nekoliko predizbornih spotova Dušana Bajatovića, preko koga su dobijali poslove gasifikacije.

Nije demantovana ni njihova višestruka povezanost sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i njegovim bratom Predragom.

Predrag Mali, rođeni brat sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, kako je objavio portal KRIK, godinama je vozio „audi“ u vlasništvu firmi Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka. Sem automobila, biznismeni su mu ustupili i stan u kojem je jedno vreme stanovala devojka Predraga Malog.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare