Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja, potvrđeno je portalu Nova.rs. U isto vreme, "Milenijum tim" osniva novu firmu pod nazivom "Mostogradnja ING", koja bi, kako tvrde radnici, trebalo da preuzme deo zaposlenih iz pomenute državne kompanije i zakupi njenu proizvodnu halu u Batajnici. I sve to uoči privatizacije ili odlaska u stečaj.

Državno preduzeće „Mostogradnja“, nekad jedna od najvećih građevinskih firmi na prostoru bivše Jugoslavije, već godinama je u ogromnim dugovima. Nekretnine koje poseduje su pod hipotekama, zaposlenima u toj kompaniji plate su kasnile po 15 meseci, a nije im uplaćivano ni zdravstveno osiguranje.

PROČITAJTE JOŠ...

Rukovodici tog preduzeća, kao i nadležni u Ministarstvu privrede, posle nekoliko pokušaja privatizacije, privremeno rešenje su našli u pronalasku strateškog partnera i to firme „Milenijum tim“.

Ovo preduzeće dovođeno je u vezu prvo sa SPS-om a sada sa naprednjacima.  Povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi „Milenijum tima“ drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Vlasnici „Milenijum tima“ Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su se pojavili i u nekoliko njegovih predizbornih spotova.

Međutim, firma „Milenijum tim“ uradila je i niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti… Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio „audi“, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu „Milenijum tima“.

Nakon rušenja u Savamali, upravo je „Milenijum tim“ nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

„Preuzima zaposlene, zakupljuje imovinu“

U ovom trenutku nije poznato šta strateško partnerstvo te kompanije i „Mostogradnje“ podrazumeva, kao ni kakva će biti njena sudbina – da li će ići u stečaj ili će biti prodat upravo Milenijum timu, u šta veruju radnici.

O tome za Nova.rs nisu želeli da govore ni državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je navodno bio uključen u traženje strateškog partnera, niti direktor „Mostogradnje“ Branko Knežević.

Ipak, Knežević je za naš portal potvrdio da je potpisan ugovor o strateškom partnerstvu sa „Milenijum timom“, ali detalje nije želeo da otkrije.

„Šta to vas briga? Pitajte Ministarstvo privrede, oni sprovode kompletnu privatizaciju“, navodi on.

Na naše pitanje da li to znači da je započeo proces privatizacije, on nas je ponovo uputio na Ministarstvo.

Foto:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Sudeći po onom što smo čuli od zaposlenih, u planu je da „Milenijum tim“ preuzme i zaposlene i ono što je ostalo od imovine.

Prema saznanjima portala Nova.rs, 223 radnika su već potpisala sporazumne raskide ugovora i dobili oko 200 evra po godini staža, dok preostalih 110 zaposlenih, koji su pod ugovorima na određeno vreme, ostaju da rade do dolaska stečajnog upravnika.

Da je veliki broj zaposlenih sporazumno otišao iz „Mostogradnje“ i dobio otpremnine „u skladu sa zakonom“ , potvrdio je i direktor Knežević.

Kako su za Nova.rs rekli radnici, u razgovoru sa rukovodstvom i sindikatom rečeno im je da je postignut dogovor sa „Milenijumom timom“ i Ministarstvom privrede da će svi radnici preći u novu firmu koju je osnovao „Milenijum tim“.

Još jedna „Mostogradnja“

Ta firma ima gotovo istovetan naziv kao i ova u kojoj su godinama radili – „Mostogradnja ING“. Registrovana je u APR-u 24. novembra i to za izgradnju mostova i tunela. Njen stopostotni vlasnik je „Milenijum tim“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zaposleni u „Mostogradnji“, koji su otišli iz firme uz socijalni program, navode da je 11. januara „Milenijum tim“, odnosno nova kompanija „Mostogradnja ING“ započela razgovore sa radnicima.

„Dogovor je da svi mi iz GP „Mostogradnje“ pređemo u novu firmu posle dobijanja otpremnina i isteka ugovora. Ima dosta radnika kojima fali pet godina staža do odlaska u penziju, a 70 odsto nas ima između 30 i 40 godina. Niko nam ne garantuje da ćemo biti primljeni, a i ako budemo, bićemo na ugovoru i probnom radu od jednog do tri meseca. Kad istekne ugovor, mogu nas otpustiti“, kaže jedan od radnika GP „Mostogradnja“.

PROČITAJTE JOŠ...

Zaposleni su nam otkrili da je plan da nova firma „Mostogradnja ING“ ili „Milenijum tim“ iznajmi prostor od GP „Mostogradnje“ u Batajnici.

„Kupiće ‘Mostogradnju’ za neku siću“

„Tu se nalazi proizvodni pogon sa osam kranova, sa alatnicom i ogromnim strugovima, magacinom, mehanizacijom… Taj prostor će biti iznajmljen za smešne pare, na mesečnom nivou, a posle toga, za mesec, dva, kad se odredi stečajni upravnik, naša GP „Mostogradnja“ će biti spremna za privatizaciju. Zna se kako to ide – na prvom tenderu će biti velika cena, na drugom 50 odsto niža i na trećem tenderu „Milenijum tim“ će nas kupiti za neku siću“, kažu jedna od njih za Nova.rs.

Oni očekuju da će na taj način „Milenijum tim“ postati vlasnik zgrade od šest spratova u centru Beograda, u kojoj je uprava „Mostogradnje“, zatim, kako navode, kompletnog pogona, kranova, mašina, placa od 15 hekatra u Batajnici, dva samačka hotela, mehanizacije i placa u Novom Sadu, 40 hektara zemljišta na Novom Beogradu.

Radnici dodaju da se vodi sudski spor sa italijansko-španskom kompanijom Azvi, koja „Mostogradnji“ duguje osam miliona evra.

„Zastupnici firme Azvi treba sa našim rukovodstvom da se dogovore o poravnanju i navodn odaju tri miliona evra, posle čega bi nas radnike mogli namiriti sa platama. Ako se to ne dogodi, „Milenijum tim“ će preuzeti to dugovanje i tako steći korist od osam miliona evra“, navode zaposleni u GP „Mostogradnji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)