Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kineske vakcine, koje su prošle nedelje stigle u Srbiju, nisu prethodno dobile dozvolu za korišćenje, ali to nije sprečilo šefa države Aleksandra Vučića da ih “svečano dočeka” i time pre nadležnih udari pečat na njihovu upotrebnu dozvolu. Na taj način se predsednik još jednom stavio iznad zakona, pokazujući da oni ne važe, ukoliko on ima drugačije planove.

Pročitajte još...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas na konferenciji za medije konkretno odgovorio na pitanje novinarke Nova.rs, zbog čega je lično dočekivao kinesku vakcinu, pre nego što je ona dobila dozvolu nadležne agencije. Umesto odgovora, šef srpske države je optužio naš portal, kao i ostale medije koji posluju u okviru United Media, za kampanju protiv njega.

Komentarišući činjenicu da je vakcina iz Kine dobila dozvolu od predsednika pre nadležnih agencija, koje se i inače bave njihovim izdavanjem, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za Nova.rs kaže da je reč o još jednom primeru koji potvrđuje da u Srbiji ne važi zakon, već reč Aleksandra Vučića.

“Jasno je da je to rezultat višegodišnjih napora vlasti da od Srbije napravi partijsku državu. Čak bih se usudio da kažem kako je to više nije ni partijska, već država jednog čoveka, njegove porodice i vrlo malog broja njegovih saradnika. Zato i nije realno za očekivati da u ovakvom sistemu imate vladavinu prava i da zakoni važe za sve”, ističe Popović.

Dragan Popović Foto;N1

Prema njegovima rečima, Srbija je apsolutno zarobljena zemlja, jer je jedna grupa ljudi preuzela institucije i sve javne resurse.

“U takvom sistemu uvek imate nekoga ko je na čelu piramide i čija reč je zakon. Vučić je Ustav i zakon, te zato i nema ni pravnog, ni vanpravnog načina da vi to osporite”, smatra Popović.

Naš sagovornik podseća da se na sličan način predsednik stavio iznad zakona i kad je Milana Radoičića, osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića, proglasio nedužnim i kad je, nakon afere “Helikopter”, poručivao “ne dam Lončara”.

Pročitajte još...

“Potpuno je svejedno da li on vakcine proglašava ispravnim ili ljude, koji su osumnjičeni za nešto, nevinim – on je to rekao i za Milana Radoičića i za Zlatibora Lončara. To je najbolji opis zarobljene države. Kad on kaže da ne da Lončara, on time i vrlo otvoreno potvrđuje da je on zakon u ovoj zemlji”, objašnjava Popović.

Čupić: Samo što nije rekao da je on naredio Kinezima da naprave vakcinu

Profesor i sociolog Čedomir Čupić, ističe da se Vučić o svemu pita zbog toga što je uzurpirao svoja ovlašćenja, te da uopšte nije smeo da se pojavljuje oko vakcina.

“Postoji Vlada i Ministarstvo zdravlja, kao i različite službe i agencije koje se time bave, ali to ne čine, jer je on preuzeo sve na sebe. Vučić ima potrebu da se svuda pojavljuje i da sve saopštava. Samo što još nije rekao da je on naredio Kinezima da naprave tu vakcinu i da je donesu kod nas”, navodi Čupić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je istakao da je Srbija u potpunosti “u rukama” Aleksandra Vučića i da u njoj, umesto vladavine prava, postoji isključivo vladavina samovolje.

“Vučić govori o sudskim procesima, donosi presude, oslobađa ljude, iako kao predsednik ne bi smeo da se meša u takve stvari. To je primer čoveka koji u potpunosti drži zakonodavnu, izvršnu vlast i tužilaštvo”, smatra naš sagovornik.

Ako Vučić hoće gondolu, on će je i dobiti

Od savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević čuli smo da se Aleksandar Vučić raduje gondoli na Kalemegdanu i da ga u ostvarivanju želje da se taj projekat sprovede ništa neće sprečiti. U prevodu, na tom putu mu neće smetati ni zakonske prepreke, niti mišljenje stručnjaka.

“Predsednik Vučić se jako radovao gondoli na Zlatiboru, raduje se i gondoli i na Kalemegdanu. Niko ne može u tome da ga spreči. Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi. Znam čoveka”, rekla je Vasiljević u emisiji Hit Tvit.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar