Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, da je veoma važno da svi građani razumeju od kolikog je značaja masovna imunizacija, te da je Srbija od Kine dobila vakcinu "ispod cene".

“Kad možete da vakcinišete pola miliona ljudi, tad možete da krenete sa masovnom vakcinacijom. Čekalo se da dobijemo veću količinu vakcina. Mene nije sramota da molim za Srbiju i dobili smo kinesku ispod cene, iako je reč o najskupljoj“, poručio je on, dodajući da je važno da svi shvate značaj imunizacije.

“Ono što je za nas važno, kad kreće masovna vakcinacija, to je da svi građani razumeju od kolikog je to značaja za zemlju i da mi moramo da idemo u korak sa najboljima na svetu. Iako je 10 zemalja kupilo 95 odsto ukupnog broja proizvedenih vakcina”, naveo je on.

Pročitajte još...

Govoreći o tempu vakcinacije, Vučić je rekao da su procene različite.

“ Sve što je preko 10 hiljada vakcinisanih na dnevnom nivou je izvanredno. To bi značilo da bukvalno svakog dana po nekoliko života spašavamo. Naravno da će bude problema, negde će ljudi da čekaju, a negde će nam biti prazne sale”, rekao je on, navodeći da nije očekivao reakcije iz EU na to što je Srbija nabavila kineske vakcine.

“ Ne znam kakvu reakciju neko može da očekuje. Ja nisam očekivao nikakvu reakciju i njih nije ni bilo. Šta će da mi kažu? Da mi kažu što sam uzeo kinesku, inače odličnu vakcinu. Što sam je uzeo? Znači trebalo bi da mi bude važnije da li će neko da me pohvali u Briselu od života građana Srbije. Jedan život mi je preči od svih pohvala“, kazao je Vučić.

On se i osvrnuo na to što je Srbija uputila Severnoj Makedoniji deo vakcina.

“Ja mislim da je to prijateljski i bratski potez prema građanima Severne Makedonije i da moramo da razmišljamo o našim komšijama, kao što bi i oni nama pomogli”, navodi Vučić.

Komentarišući kvalitet vakcina, predsednik Srbije je istakao da je Sinofarm jedina vakcina koja nema starosna ograničenja i da ima najmanje kontraindikacija. On je rekao da nije nezadovoljan tempom vakcinacije, ali da uvek želi više.

“Ja ću ući u istoriju, jer teško da će se ponovi da bilo kada budemo prva zemlja u Evropi po rastu. Najbolji smo, ali ja sam takav, uvek želim više, uvek lestvicu visoko postavljam”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li ga brinu najave o ujedinjenju Kosova i Albanije, koje je, prema rečima novinara Tanjuga, pomenuo bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Vučić je istakao da je u pitanju pretnja regionu, te da će Srbija imati odgovor na to.

“Stvaranje Velike Albanije je pretnja i Srbiji i regionu. Moj odgovor je – vi svoj posao, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor. Naravno, voleo bih da sam čuo više reakcija iz Vašingtona i Brisela i ostalih cenara moći u svetu. Da je, ne daj bože, neko iz Srbije govorio o nekim drugim vrstama ujedinjenja na Balkanu, skoro bi nam sankcije uveli, da ne kažem bombaradovali”, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare