Luka Kebara i Janko Langura Foto:Amir HamzagicATAImages/Facebook/Naprednjaci

Izbori u Velikom Trnovcu ponoviće se i peti put čime je nastavljeno gaženje izborne volje građana, koji su još početkom aprila birali svoje predstavnike u republičkom parlamentu. To istovremeno znači da će iz državne kase plate i dalje dobijati članovi starog skupštinskog saziva, iako su sa radom prestali još 15. februara.

Skupština Srbije zvanično je raspuštena, ali izbori još uvek traju. Formiranje novog saziva parlamenta onemogućeno je zbog toga što se u Velikom Trnovcu, selu nadomak Bujanovca, iznova ponavljaju nepravilnosti koje dovode u pitanje legitimnost izbornog procesa i zbog toga je odlučeno da birači iz tog mesta, njih 1.908, izađu peti put na glasanje 30. juna, tačno 89 dana od kad su to učinili prvi put.

Pročitajte još...

Tako na prvi pogled izgleda stanje na terenu i tako se objašnjavaju razlozi zbog čega još uvek nije konstituisan novi saziv Skupštine Srbije.

Međutim, malo ko veruje u ova obrazloženja, već uzrok parlamentarne krize vide u nameri šefa srpske države Aleksandra Vučića da odloži formiranje nove izvršne i zakonodavne vlasti, imajući u vidu obaveze koje je Srbija ranije preuzela i očekivanja međunarodnih partnera da se izjasni o ratu u Ukrajini.

Ovakvo Vučićevo poigravanje sa demokratijom ne samo da sprečava formiranje legalno izabrane Skupštine, već i papreno košta građane Srbije.

O tome je za naš dnevni list govorio i potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Oni i sad imaju finansijske benefite, jer i platu u parlamentu i dalje primaju poslanici iz prethodnog saziva. Ono što je još veći paradoks je to što političke stranke dobijaju ogroman novac iz budžeta, konkretno Srpska napredna stranka, koja sa svojih oko 190 mandata, iz prethodnog saziva, dobija pola miliona evra. Tri meseca koliko nemamo parlament, naprednjaci su inkasirali oko 1,5 miliona evra iz državne u svoju kasu“, ističe Aleksić.

Još uvek plaćamo šampione prostakluka i udvorice

Među onima kojima je istekao poslanički mandat, ali i dalje primaju nadoknadu iz državnog budžeta su, između ostalih, predstavnici Srpske napredne stranke, Luka Kebara, Janko Langura i Srbislav Filipović.

Pročitajte još...

Pomenuti poslanici, poznati po udvorištvu i prostačkim nastupima u parlamentu, nisu dobili novu šansu, ali će do formiranja Skupštine dobijati novac od građana.

Kebara, koji je zbog predsednika progovorio i kineski jezik, oduševljeno je sa skupštinske govornice pričao o tome kako u Srbiji danas, za razliku od perioda kad je vladao “žuti ološ”, ima toalet papira i sapuna u WC-u, dok je njegov kolega, Srbislav Filipović, inače preletač iz redova “žutog ološa”, opisao opoziciju kao prasad koja napada lava Vučića. Ipak, deluje da je najdalje otišao sad već legendarni Langura, koji je praktično spevao odu šefu srpske države.

“Predsedniče, veliki čoveče i Srbine pre svega, srpski narod vas moli da prebrodite i ove najjadnije napade neljudi predvođenih Đilasom, Marinikom, Jeremićem i sličnima koji bi za vlast prodali svoju zemlju kao što već jesu i kao što bi opet i koji bi da unište sve što ste godinama gradili, radili i što će tek biti urađeno, jer Srbija jedino vas ima, i Srbija jedino vama veruje!”

Šabić: Ovo što se radi nije nezakonito, ali čini našu državu smešnom

U razgovoru za dnevni list “Nova”, advokat Rodoljub Šabić ističe da dešavanja u Velikom Trnovcu nisu protivzakonita, ali da sve to stavlja čitavu državu u smešan kontekst.

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Posle višestrukog neuspešnog ponavljanja izbora zvanična verzija o “otklanjanju nepravilnosti” je izvesno i očigledno neubedljiva. Neizbežno se nameće zaključak da iza svega stoje pragmatični neprincipijelni interesi vlasti. Sa stanovišta interesa aktuelne vlasti to odlaganje nije nikakav problem, naprotiv. Objektivno, sva vlast je i inače koncentrisana u rukama predsednika, Vlada kao i Skupština, odavno pretvorena u glasačku mašinu, su samo transmisije njegove volje”, naglašava Šabić.

Naš sagovornik dodaje da su nepostojeća Skupština, uz Vladu u tehničkom mandatu, izgovor da se ne donose neke važne odluke i preduzmu mere koje nameću komplikovani međunarodni odnosi.

“Vladajućoj stranci provizorna situacija zapravo odgovara na razne načine, uključujući i finansijski aspekt, jer iz budžeta do daljeg dobija ogromna sredstva shodno nekadašnjem broju poslanika, iako je sad osvojila osetno manje mandata”, podseća Šabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare